Coldplay në mbrojtje të mjedisit, zvogëluan gjurmët mjedisore me 59 përqind

13 Qershor 2024, 13:13Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Në vitin 2021, grupi Coldplay njoftoi një plan për të minimizuar gjurmën e karbonit të turneve të tyre me 50%. Në raportin e tyre të fundit të progresit, ata raportuan se dy vitet e para të turneut “Music of the Spheres” panë një reduktim prej 59% në emetimet e dioksidit të karbonit, krahasuar me turneun e tyre të mëparshëm botëror.

Ata përdorën teknologji të tilla si një pistë vallëzimi që gjeneron energji elektrike kur fansat kërcejnë duke kufizuar udhëtimin ajror. Ata gjithashtu zbuluan se shtatë milionë fidanë janë mbjellë si pjesë e angazhimit të tyre për të mbjellë një pemë për çdo fans që ndjek koncertet e tyre.

“Si grup muzikor, ne jemi ende larg vendit ku duhet të jemi”, thanë ata në një deklaratë. “Por ne jemi mirënjohës për ndihmën e të gjithëve deri më tani dhe përshëndesim të gjithë ata që po bëjnë përpjekje për t’i çuar gjërat në drejtimin e duhur.”

Shembulli i Coldplay është ndjekur nga ‘The 1975’ dhe Billie Eilish, duke zbatuar opsione më të gjelbra në koncertet dhe produksionet e tyre, duke promovuar zgjidhje ekologjike për industrinë e muzikës.

Plani i tyre mjedisor gjatë turneve të tyre fokusohet në katër pika:

Panele diellore, dysheme me energji kinetike dhe biçikleta të palëvizshme për të ndihmuar hapësirat e energjisë;

Minimizim i udhëtimeve ajrore, duke përdorur karburante të qëndrueshme aty ku fluturimi është i pashmangshëm;

Ndriçim me konsum të ulët energjie;

Ndërtimi i peizazhit me materiale të qëndrueshme, si bambu.

Lideri i grupit, Chris Martin tha se donte të provonte se një turne i qëndrueshëm ishte i mundur. Ai madje theksoi se vendimi i grupit për të marrë një qëndrim miqësor ndaj mjedisit nuk është hipokrit dhe nuk i shërben interesave të veçanta politike.

Video