Raporti i Amnesty International: Forcat e sigurisë iraniane përdhunuan gra e fëmijë për të shtypur kryengritjen në 2022

6 Dhjetor 2023, 16:30Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Protestat në Iran në vitin 2022

Forcat e sigurisë në Iran përdorën përdhunimin dhe forma të tjera të dhunës seksuale, si torturë dhe keqtrajtime të tjera, për të frikësuar dhe ndëshkuar protestuesit paqësorë gjatë kryengritjes së vitit 2022 “Liria e Jetës së Gruas”, tha Amnesty International në një raport të botuar këtë të mërkurë.

Raporti prej 120 faqesh, “Më përdhunuan dhunshëm”: Dhuna seksuale e armatosur për të shtypur kryengritjen “Liria e Jetës së Gruas” në Iran, dokumenton në detaje vuajtjet e tmerrshme të 45 të mbijetuarve, përfshirë 26 burra, 12 gra dhe shtatë fëmijë, të cilët iu nënshtruan përdhunimit, përdhunimi në grup dhe/ose formave të tjera të dhunës seksuale nga forcat e inteligjencës dhe sigurisë pas arrestimit të tyre arbitrar sepse sfiduan dekada të tëra shtypje dhe diskriminim të rrënjosur me bazë gjinore. Deri më sot, autoritetet iraniane nuk kanë akuzuar apo ndjekur penalisht asnjë zyrtar për rastet e përdhunimit dhe dhunës seksuale të dokumentuar në raport.

“Hulumtimi ynë ekspozon sesi agjentët e inteligjencës dhe sigurisë në Iran përdorën përdhunimin dhe dhunën tjetër seksuale për të torturuar, ndëshkuar dhe shkaktuar dëme të qëndrueshme fizike dhe psikologjike te protestuesit, përfshirë fëmijët deri në moshën 12-vjeçare. Dëshmitë e tmerrshme që kemi mbledhur tregojnë për një model më të gjerë përdorimi i dhunës seksuale si një armë kyçe në armaturën e autoriteteve iraniane për shtypjen e protestave dhe shtypjen e disidencës për të kapur pushtetin me çdo kusht”, tha Sekretarja e Përgjithshme e Amnesty International, Agnes Callamard.

“Prokurorët dhe gjykatësit e Iranit jo vetëm që ishin bashkëpunëtorë duke injoruar ose mbuluar ankesat e të mbijetuarve për përdhunim, por gjithashtu përdorën ‘rrëfimet’ për të ngritur akuza të rreme kundër të mbijetuarve dhe për t'i dënuar ata me burgim ose vdekje. Viktimat janë lënë pa zgjidhje dhe pa kompensim; vetëm mosndëshkimi i institucionalizuar, heshtja dhe plagët e shumta fizike dhe psikologjike që shkojnë thellë dhe larg”, thuhet ndër të tjera në raportin e AI.

Raporti zbulon se autorët e përdhunimit dhe formave të tjera të dhunës seksuale përfshinin agjentë nga Garda Revolucionare, forca paraushtarake Basij dhe Ministria e Inteligjencës, si dhe degë të ndryshme të forcës policore duke përfshirë Policinë e Sigurisë Publike (policia amniat-e omoumi), Njësia e Hetimit të policisë së Iranit (agahi) dhe Forcat Speciale të policisë (yegan-e vijeh). Të mbijetuarit përfshinin gra dhe vajza që kishin hequr në mënyrë sfiduese shamitë e tyre, si dhe burra dhe djem që dolën në rrugë për të shprehur zemërimin e tyre ndaj dekadave të diskriminimit dhe shtypjes me bazë gjinore.

Prevalenca e dhunës seksuale gjatë kryengritjes "Liria e Jetës së Gruas" është e vështirë të vlerësohet, pasi stigma dhe frika nga hakmarrja zakonisht çojnë në raportim të ulët. Megjithatë, dokumentacioni i detajuar i organizatës për 45 raste në më shumë se gjysmën e provincave të Iranit, së bashku me rrëfimet nga të mbijetuarit dhe ish-të burgosurit e tjerë për raste të tjera të përdhunimit dhe dhunës tjetër seksuale ndaj shumë protestuesve të ndaluar, tregon se shkeljet e dokumentuara janë pjesë e një modeli më tw gjerë.

Amnesty International ndau gjetjet e saj me autoritetet iraniane më 24 nëntor, por deri më tani nuk ka marrë asnjë përgjigje.

Video