Një miliarder 24-vjeçar/ Investigimi: Si u pasurua shoku i djalit të presidentit të Kirgistanit

28 Maj 2024, 18:51Investigim SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Në prill të vitit 2022, një vit e gjysmë pasi u bë president i Kirgistanit, Sadyr Japarov njoftoi se ishte lodhur me sistemin e prokurimeve qeveritare të vendit dhe do të nënshkruante një ligj për ta eliminuar atë.

“Mos u shqetësoni,” i siguroi ai qytetarët në Kirgistan në një postim në Facebook duke shpjeguar ndryshimin. “Tani e tutje, mekanizmat do të jenë në funksion për të parandaluar korrupsionin.”

Ai nuk shpjegoi se cilat do të ishin ato mekanizma, por përdori shembullin e një projekti të një ndërtimi shkolle në Bishkek, kryeqyteti Kirgistan, duke pretenduar se do të kursente para dhe do t'i ndërtonte shkollat në një standard më të lartë duke e marrë ndërtimin nën "kontrollin e tij personal" në vend të nxjerrjes së tenderëve publikë.

Ishte një refren i shpeshtë që Japarov e përdori që kur mori pushtetin: Kirgistani ishte jashtëzakonisht joefikas. Rregullat e prokurimit publik ishin një "dhimbje koke". Ai do të thjeshtonte proceset, do të "merrte përgjegjësi" dhe do t'i bënte gjërat.

Por ekspertët dhe vëzhguesit rajonalë thonë se ai është përpjekur ta bëjë këtë nëpërmjet një sërë rrëmbimesh antidemokratike të pushtetit, duke përfshirë përplasjen me ndryshimet kushtetuese që e lejuan atë të drejtonte qeverinë, të bënte emërime ministrash dhe të propozonte ligje drejtpërdrejt në parlament.

Ai është një veteran i skenës së zhurmshme politike të Kirgistanit, presidenti kishte qenë në burg, i dënuar për marrjen peng të një zyrtari lokal vite më parë, kur shpërtheu Revolucioni Kirgistan i vitit 2020. Ai u lirua nga mbështetësit e tij dhe mori shumë shpejt pushtetin.

Më parë, Kirgistani kishte qenë unik në mesin e shteteve post-sovjetike të Azisë Qendrore për klimën e tij politike relativisht të hapur, me një skenë të gjallë mediatike dhe shoqëri të fuqishme civile që kishte lulëzuar që nga viti 2010, kur u prezantua një formë parlamentare e qeverisjes dhe u reduktuan kompetencat presidenciale. Por Japarov ka centralizuar aq shumë pushtet në duart e tij, saqë në fakt e ka zhbërë të gjithë këtë, thonë ekspertët rajonalë.

“Ai e ndryshoi kushtetutën për të dobësuar në thelb rolin e parlamentit, për rrjedhojë të dobësonte rolin e partive politike dhe të zbatonte pushtetin e tij, pushtetin e administratës së tij dhe të ekzekutivit,” tha Asel Doolotkeldieva, një ekspert për Kirgistanin bashkëpunëtor jo-rezident në Universitetin George Ëashington, në një episod të fundit të podcast-it Talk Eastern Europe.

“Ai më pas bëri lëvizje për të heshtur shoqërinë. Sot, qytetarët e thjeshtë dënohen për gjëra qesharake, siç është thjesht postimi i informacionit në rrjetet sociale. Ju mund të merrni deri në pesë vjet për postimin e lajmeve të padëmshme.”

Nismat e Japarov kanë përfshirë ndryshimet në Ligjin për Prokurimin Publik për të cilin ai u mburr në Facebook në prill 2022. Ndërmarrjet shtetërore tani lejohen të anashkalojnë plotësisht procedurat e tenderit dhe të blejnë mallra dhe shërbime drejtpërdrejt nga furnitorët, sipas gjykimit të tyre. Ata nuk duhet të reklamojnë publikisht për furnitorët ose kontraktorët siç bënin më parë. Përafërsisht në të njëjtën kohë, qeveria mbylli aksesin ndaj detajeve në lidhje me shpenzimet publike që kishte vënë më parë në dispozicion në një faqe interneti të përdorur shpesh nga gazetarët, Open Budget.

Së bashku, këto ndryshime pakësuan në mënyrë drastike mbikëqyrjen publike mbi shpenzimet shtetërore, duke nxitur një koalicion grupesh të shoqërisë civile dhe madje edhe Fondin Monetar Ndërkombëtar të paralajmërojnë se rrezikojnë rritjen e korrupsionit.

Ndërsa kjo po ndodhte, presidenti rriti edhe rolin e një organi shtetëror direkt nën kontrollin e tij, Drejtorisë Administrative të Presidencës. Në letër, Drejtoria ka një mandat të ngushtë, të sigurojë "mbështetje financiare, materialo-teknike, transportuese, sociale, rekreative dhe mjekësore" për presidentin dhe disa nga këto detyra edhe për parlamentin dhe kabinetin e ministrave. Nën administratat e kaluara, ajo i ka qëndruar atij skenari. Por në formën e saj të re nën Japarov, fuqia e saj është zgjeruar me shpejtësi.

Një kryetar i sapoemëruar i drejtorisë, Kanybek Tumanbayev, është ngarkuar me mbikëqyrjen e një sërë projektesh të reja kombëtare ambicioze të krijuara për të demonstruar se si po zhvillohet vendi nën sundimin e Japarov: Një Pallat i ri Presidencial, një ndërtesë e re aeroporti dhe zgjerim i pistës në qyteti lindor i Karakolit, infrastruktura turistike në një park kombëtar dhe projektet e banesave sociale.

Asnjë nga këto nuk u shpall në tender publik përveç aeroportit, të cilin Japarov më vonë e ndaloi, duke thënë se zyrtarët kishin ofruar shumë para për punën.

Ai shpjegoi arsyetimin e tij në një intervistë me gazetën lokale Kabar.kg.

“Në vitin 2021, kam udhëzuar menaxherët e aeroporteve të vendit të kryejë rikonstruksionin dhe rinovimin e objekteve dhe të rifillojë fluturimet e brendshme. Një ditë vendosa të zbuloja se si po shkonte puna. Ata thanë se është shpallur tender dhe se nesër do të përfundojë. Me të dëgjuar këtë, u thashë që të pezullojnë procesin dhe të ma sjellin vlerësimin e dorëzuar për tender. Pas kontrollit të të dhënave që ata paraqitën, rezultoi se vetëm për rikonstruksionin e aeroportit të Karakolit, shuma ishte fryrë me 10 milionë dollarë. Ne e anuluam tenderin menjëherë. Tani ne po ndërtojmë gjithçka vetë, pasi kemi kursyer 10 milionë dollarë në buxhet”.

Por Japarov nuk njoftoi kurrë se kush do të ndërtonte aeroportin e Karakolit, apo sa do të kushtonte.

Bakyt Satybekov, një ekspert për financat publike në Kirgistan dhe një ish-kryetar i Këshillit Publik të Ministrisë së Financave, tha se një projekt kompleks infrastrukturor si një aeroport duhet të ndërtohet në mënyrë transparente nga kontraktorë me përvojë, me dokumentacion të qartë në dispozicion të publikut.

“Punët e ndërtimit duhet të kryhen nga kompani të specializuara ndërtimi… Unë nuk e di se si ata e ‘bëjnë vetë’, plus në çdo rast duhet të ketë projektim të projektit dhe dokumentacion buxhetor [të disponueshëm publikisht],” tha ai.

"Ka çështje sigurie," shtoi Satybekov për projektin e aeroportit. "Kjo nuk është si të ndërtosh një hambar për vete."

Japarov, Tumanbayev dhe Drejtoria Administrative Presidenciale nuk iu përgjigjën pyetjeve të detajuara të gazetarëve mbi gjetjet e investigimit. As drejtuesit e aeroportit të Karakolit, as pronarët e kompanive të tjera të përmendura në hetim.

Gazetarët vendas që përpiqen të raportojnë për këto projekte janë kërcënuar, ose më keq. Kur Radio Azattyk raportoi në shtator 2023 se Tumanbayev kishte lidhje personale me kontraktorët që ndërtonin Pallatin Presidencial, televizioni shtetëror nxorri raportin dhe akuzoi gazetën për "shtrembërim" të fakteve. Një tjetër media, Sputnik, iu kërkua të kërkonte falje për "krijimin e një paniku publik dhe cenimin e dinjitetit të qytetarëve të përmendur" pasi publikoi një histori të ngjashme në janar 2023.

Dhe Temirov Live, një anëtare e OCCRP që po hetonte projektet e Drejtorisë Presidenciale, është censuruar në mënyrë efektive pas një goditjeje të të madhe këtë vit, duke lënë 11 prej gazetarëve të stafit të saj tëpërballen me akuzat për nxitje të trazirave masive, disa prej të cilëve rrezikojnë burgun.

Tani, gazetarët nga OCCRP janë bërë bashkë me kolegët e Temirov Live dhe Kloop për të përfunduar punën e tyre. Së bashku, u identifikuan të paktën 11 projekte që po ndërtoheshin nga Drejtoria Administrative Presidenciale, kontraktorët e të cilëve ishin plotësisht të fshehur nën vellon e re të sekretit qeveritar që ka zbritur në Kirgistan. Gazetarët ishin në gjendje të aksesonin informacionin mbi koston e vetëm gjashtë prej projekteve, të cilat arrijnë në 137 milionë dollarë. Ishte e pamundur të përcaktohej se sa do të shpenzonte qeveria për pesë të tjerët.

Gazetarët më pas kërkuan të dhëna se cilat kompani mund të përfshiheshin. Edhe pse nuk ishte më e mundur të merreshin të dhënat zyrtare të prokurimit, ata analizuan të gjitha të dhënat që ishte e mundur të mblidheshin, duke përfshirë dokumentet e inkorporimit dhe të dhënat e tokës. Ata analizuan gjithashtu postimet në mediat sociale nga disa prej njerëzve që dukej se zotëronin ose menaxhonin kompanitë, duke gjetur shumë lidhje mes tyre, dhe me Tumanbayev.

Më në fund, ata arritën të gjurmojnë një person të brendshëm që është i njohur me mënyrën se si funksionon Drejtoria Administrative Presidenciale nën Tumanbayev. Gjatë intervistave të shumta, njeriu i brendshëm, i cili foli në kushte anonimiteti nga frika e hakmarrjes, dha detaje të brendshme se si u menaxhuan disa nga këto projekte.

Ai shpjegoi se disa nga projektet më të rëndësishme shtetërore ishin kontraktuar me kompani të kontrolluara nga njerëz të afërt me Tumanbayev, ose, në disa raste, me vetë Japarov. Ai tha se Tumanbayev ruante kontrollin e vërtetë mbi të gjitha këto kompani dhe u dha urdhër drejtorëve dhe aksionarëve të tyre nominalë.

"Kanybek [Tumanbayev] i jep urdhra vetëm [prokurit të supozuar] Baatyrbek [Jantayev] dhe Baatyrbek bën gjithçka," tha burimi i brendshëm. “[Tumanbayev thotë] ‘Emëroje atë person drejtor’ dhe ai do ta bëjë atë.”

Tumanbayev nuk iu përgjigj kërkesave për koment.

Kompanitë

Gazetarët identifikuan pesë kompani që fituan kontrata për të ndërtuar projekte shtetërore nën Drejtorinë Administrative të Presidencës. Ata të gjithë kanë lidhje me njerëz të lidhur me Presidentin Sadyr Japarov ose Shefin e Drejtorisë Kanybek Tumanbayev.

Në disa raste, burimi ofroi informacione të reja që gazetarët ishin në gjendje të verifikonin; ndër të tjerat, ai konfirmoi atë që gazetarët kishin mësuar tashmë përmes dokumenteve ose postimeve në mediat sociale.

Në rastin e aeroportit të Karakolit. Pasi presidenti anuloi tenderin dhe njoftoi se "do të ndërtojmë gjithçka vetë", asnjë informacion publik nuk u vu në dispozicion për kompaninë që ai kishte zgjedhur për të punuar në të.

Por burimi dha një emër: "Sapat Zhol është kompania," tha ai. “Temirlan punon atje. Unë e kam harruar mbiemrin e tij tani.”

Ai shpjegoi se Temirlan ishte i afërmi i ri i një bashkëpunëtori të ngushtë të Tumanbayev. "Ai bën gjithçka atje [në aeroport]," tha ai.

Gazetarët e identifikuan njeriun si Temirlan Zhumanazarov dhe filluan të vëzhgonin për shenja të tij. Ata shpejt e hasën atë në disa fotografi së bashku me Tumanbayev gjatë vizitës së tij në kantierin e ndërtimit të aeroportit.

Më pas, televizioni shtetëror intervistoi një nga punëtorët e ndërtimit atje dhe e identifikoi me titra si punëtor i “Sapat Zhol”. Mësimi i emrit të kompanisë i ndihmoi gazetarët ta lidhnin atë me rrjetin më të madh të kompanive të menaxhuara nga Drejtoria Administrative Presidenciale.

Një burim tjetër, një burim i brendshëm në Kirgistan Railways, kompania kombëtare hekurudhore, ndihmoi në plotësimin e boshllëqeve të një rasti tjetër në të cilin një projekt shtetëror ishte zhdukur nga publiku.

Në vitin 2021, Hekurudhat e Kirgistanit kishin njoftuar se po ndërtonin një fabrikë të re lidhëse hekurudhore për të furnizuar një zgjerim hekurudhor për të lidhur veriun dhe jugun e Kirgistanit.

Objekti i ri do të ishte në pronësi të shtetit dhe do t'i jepte vendit "bazën e vet të prodhimit" për lidhjet hekurudhore për herë të parë, "për të reduktuar varësinë nga shërbimet e organizatave të palëve të treta", tha Hekurudhat e Kirgistanit.

Në fillim të këtij viti, në përgjigje të pyetjeve specifike nga gazetarët, Ministria e Ekonomisë dhe Tregtisë e Kirgistanit konfirmoi se fabrika ishte në pronësi të Evro Shpal.

Nuk do të komentonte se si u financua apo përfundoi në duar private. Hekurudhat e Kirgistanit u tha gazetarëve se nuk kishte të bënte me objektin, kështu që nuk mund t'u përgjigjej pyetjeve për të.

Megjithatë, burimi brenda Hekurudhave të Kirgistanit tha se fabrika me të vërtetë ishte paguar me paratë e shtetit përpara se t'i dorëzohej Evro Shpal.

“Fabrika do të ndërtohej me shpenzimet e shtetit,” tha ai. “Ajo përdor hekurin e shtetit. Pasi përdor gjithçka, pas ndërtimit të uzinës, shkon në një kompani private.”

Katër kompani të tjera që po ndërtojnë projektet e reja shtetërore ndjekin modele të ngjashme.

Dy prej tyre, si Evro Shpal, u inkorporuan nga një figurë e panjohur, më pas u transferuan te njerëzit me lidhje me Tumanbayev dhe Japarov. Dy të tjerë kaluan në duart e shumë aksionerëve të ndryshëm, duke përfshirë disa njerëz të lidhur me Tumanbayev.

Nuk ka asnjë provë përfundimtare se Japarov ka ndonjë lidhje me pesë kompanitë, por të gjitha firmat kanë lidhje të shumëfishta me anëtarët e familjes së tij dhe kreun e Drejtorisë Administrative Presidenciale të tij, duke ngritur pikëpyetje serioze se si ai po ndan kontratat për projektet e mëdha shtetërore,  veçanërisht duke pasur parasysh mungesën e transparencës së sapogjetur në Kirgistan.

Dhe të pesë prej tyre duket se janë të ndërlidhura.

"Sa kushton?"

Gazetarët u mbështetën shumë në informacione me burim të hapur, si postimet e mediave sociale, për këtë hetim pasi informacioni publik për kontratat shtetërore ishte ndërprerë.

Bolot Temirov, themeluesi i medias Temirov Live dhe partneri i OCCRP në këtë investigim, tha se gazetarët po detyroheshin të bëheshin më kreativë pasi represioni u rrit dhe transparenca u ul në Kirgistan.

“Një shtresë e madhe e prokurimeve qeveritare të kryera nga ndërmarrjet shtetërore është fshehur nga sytë, ndërkohë që ka persekutim masiv të gazetarëve që bëjnë hetime, tregojnë informacione, bëjnë lajme, duke krijuar një atmosferë frike,” shpjegoi ai.

“Në kushte të tilla, gjetja dhe konfirmimi bëhet mjaft i vështirë për t'u bërë dhe më i rëndësishëm bëhet roli i burimeve, të brendshëm, e kështu me radhë, si dhe rrjetet sociale dhe bërja e kërkesave të drejtpërdrejta në agjencitë qeveritare.

Me mungesën e informacionit të sanksionuar zyrtarisht për projektet shtetërore, nuk janë vetëm gazetarët ata që po i drejtohen mediave sociale për përgjigje. Edhe deputetë thonë se janë të hutuar nga situata. Një deputet i shquar, Dastan Bekeshev, u ankua në Facebook në vitin 2022 se ai nuk ishte në gjendje të merrte përgjigje nga qeveria se kush zotëronte një kompani që ndërtonte shkolla në Bishkek.

“Sa kushton, ose kush duhet të jetë, që Ministria e Drejtësisë të fshehë apo shtrembërojë informacionin për një kompani të afërt me ju?” pyeti Bekeshev në postimin e tij.

Edhe punëtorët që i ndërtojnë nuk duket se e dinë se kush po i paguan. Në një rast, punëtorët e ndërtimit në resortin Jyrgalan i drejtuan një mesazh Japarov në TikTok.

“I hodhëm betonin të gjitha shtëpive, gjithçka ka përfunduar. Ata që kanë punuar pas nesh kanë marrë tashmë paratë e tyre. Ne ende nuk mund t'i marrim paratë tona," tha një ndërtues në një video me kolegët e tij. “Ata vazhdojnë të na mashtrojnë. Çfarë lloj firme është kjo… Ne nuk mund të arrijmë menaxhimin e saj. [Ata kanë borxh] një shumë totale prej rreth 5 milionë som.”

Ndërsa kontratat shtetërore janë bërë më të errëta, fragmente të herëpashershme informacioni shfaqen ende, ndonjëherë përmes dekreteve dhe rezolucioneve të qeverisë të publikuara në faqet e internetit zyrtare. Një dekret i tillë, i postuar në internet në gusht 2023, shkaktoi protesta publike pasi zbuloi se kompania që ndërton Pallatin e ri Presidencial do të merrte tre parcela toke në jug të Bishkek. Ekspertët e konsultuar nga Radio Azattyk vlerësuan se toka mund të vlejë deri në 77 milionë dollarë.

“[Ne] ende nuk e dimë se sa para janë marrë nga buxheti për të filluar ndërtimin… [por] mund të keni një atak në zemër”, shkroi aktivisti i parlamentit, Bekeshev, në mediat sociale pas zbulimit të dekretit. . “Për shëndetin tuaj, informacioni për shpenzimet aktuale për ndërtimin e Pallatit Presidencial është i klasifikuar”.

Dekreti ndihmoi edhe në zbulimin publik të emrit të kompanisë që ndërtoi pallatin për herë të parë: Ishte ndërtesa Inshaat Stroy, e njëjta e cilësuar në këtë hetim si pjesë e rrjetit që po mbaronte nga Drejtoria Administrative Presidenciale.

Por të zbulosh se kush qëndron në të vërtetë pas ndërtesës Inshaat Stroy është një çështje tjetër. Radio Azattyk arriti ta lidhë atë me figura të afërta me Tumanbayev, por historia se si u zgjodh për të ndërtuar projektin mbetet kryesisht e pashpjegueshme. “Pse nuk bëjnë informacion publik se sa kushton ndërtimi dhe me çfarë kushtesh është lidhur marrëveshja me Inshaat Stroy Building?” shkruajtën gazetarët.

Leila Seitbek, një aktiviste e shquar Kirgistane për të drejtat e njeriut, tha se ajo pa një lidhje të qartë midis përpjekjes për të fshehur informacionin mbi shpenzimet shtetërore dhe fushatës së qeverisë kundër organeve të mediave të pavarura.

“Ata po i persekutojnë gazetarët pikërisht për të parandaluar rrjedhjet e të njëjtave të dhëna për të cilat ju po shkruani tani,” tha ajo.

“Kështu që askush të mos shkruajë për të. Kështu që askush nuk do ta zbulojë kurrë.”

Një numër gazetarësh të tjerë nga Kirgistani kontribuan në raportimin për këtë histori, por nuk mund të përmenden emrat për shkak të klimës së vazhdueshme të represionit në vend.

Kliko këtu për investigimin e plotë të OCCRP

Video