Qytetet më të mira dhe më të këqija për vitin 2023 sipas emigrantëve

17 Nëntor 2023, 10:57Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Çdo vit, InterNations, një komunitet global për njerëzit që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit, kryen një sondazh të Expat Insider dhe është një burim i shkëlqyer për njerëzit që kërkojnë të lëvizin në një vend tjetër. Organizata ka pyetur mbi 12,000 emigrantë rreth lehtësisë së vendosjes, punës jashtë vendit dhe aktiviteteve të kohës së lirë në 49 qytete anembanë botës. Renditja përfshin gjithashtu një indeks Expat Essentials, i cili shikon shërbimet dixhitale, burokracinë, strehimin dhe gjuhën. Málaga u votua si qyteti më i mirë në Europë dhe në botë për emigrantët në vitin 2023. Sipas të anketuarve në sondazh, Málaga është qyteti më i vlerësuar në mbarë botën për miqësi me gati 90 % që thonë se vendasit janë veçanërisht mikpritës për banorët e huaj.

Qyteti gjithashtu doli i dyti globalisht për gjetjen e miqve dhe për cilësinë e jetës. Ajo pretendon vendin e parë për klimën dhe motin e saj të këndshëm, ndërsa mjedisi i tij natyror u rendit në vendin e 8-të. Málaga gjithashtu renditet në top 10 për udhëtimet dhe tranzitin dhe kujdesin shëndetësor dhe vendin e 13-të për punën jashtë vendit. Nga ana negative, qyteti renditet në vendin e 41-të për tregun lokal të punës, megjithëse është përpara në nënkategoritë e punës dhe kohës së lirë dhe balancës punë-jetë, duke pretenduar vendin e parë për të dyja. Emigrantët janë gjithashtu veçanërisht të kënaqur me situatën e strehimit në Málaga: akomodimi nuk është vetëm i lehtë për t’u gjetur, por edhe lehtësisht i përballueshëm. Në përgjithësi, qyteti u votua si një destinacion i mirë për emigrantët me buxhet, duke u renditur i pari në indeksin e financave personale dhe në krye të listës për kostot e përgjithshme të jetesës.

Vendet e dyta dhe të treta në renditjen globale i takuan dy qyteteve të tjera spanjolle: Alicante dhe Valencia, ndërsa Madridi u rendit i 6-ti. Ashtu si Málaga, këto qytete dolën mirë falë rezultateve të larta në lehtësinë e vendosjes dhe cilësinë e jetës, të cilat krijojnë kultura mikpritëse dhe përballueshmëri. Në Valencia, e cila doli e treta në renditjen globale, opsionet e kohës së lirë janë një pikë kryesore dhe qyteti zë vendin e parë për mundësitë e tij sportive rekreative. Si përballueshmëria ashtu edhe disponueshmëria e kujdesit shëndetësor renditen ndër më të mirat në mbarë botën. Nuk është problem as të dilni jashtë: është e lehtë të lëvizësh në këmbë ose me biçikletë dhe transporti publik është i përballueshëm. Sidoqoftë, puna jashtë vendit në Valencia nuk shënoi aq mirë. Perspektivat e karrierës së saj për emigrantët (vendi i 47-të) janë më të keqijat në mesin e qyteteve spanjolle të përfshira në renditje. Nëse emigrantët arrijnë të gjejnë punë, mungesa e sigurisë së punës, gjithashtu në vendin e 47-të, shkakton shqetësime. Megjithatë, shumica e emigrantëve ndihen të mirëpritur në Valencia dhe i konsiderojnë banorët vendas si miqësorë. Tetë në dhjetë janë të kënaqur me jetën e tyre sociale, krahasuar me vetëm 56 % në nivel global.

I ardhur në vendin e 6-të, Madridi shënon shumë në indeksin e jetës dixhitale për aksesin e tij në internet me shpejtësi të lartë dhe aksesin e pakufizuar në shërbimet online. Megjithatë, mbi gjysma e emigrantëve të anketuar thonë se është e vështirë të jetosh në Madrid pa folur gjuhën vendase dhe siguria e punës dhe gjendja e ekonomisë lokale lënë shumë për të dëshiruar. Nga ana pozitive, financat personale shkaktojnë pak probleme dhe qyteti është i treti në renditjen globale për cilësinë e jetës. Si transporti publik ashtu edhe kujdesi shëndetësor shihen si të përballueshëm dhe qyteti madje ngrihet në krye të renditjes për opsionet e tij të kohës së lirë, kulturën dhe jetën e natës. Në anën tjetër të renditjes, Milano vjen në vendin e fundit për emigrantët. Qyteti italian shënoi një rezultat veçanërisht të dobët për trajtimin e burokracisë, hapjen e një llogarie bankare lokale dhe sigurimin e një vize. Mbi tre në pesë emigrantë në Milano thonë se është e vështirë të gjesh strehim ose të jetosh atje pa folur gjuhën vendase. Qyteti nuk performon shumë më mirë në indeksin e punës jashtë vendit, ku renditet edhe në pesë të fundit.

Për sigurinë e punës dhe ndjenjën e paguar në mënyrë të drejtë, Milano vjen i fundit. Ndërsa emigrantët vlerësojnë opsionet e kohës së lirë, veçanërisht mundësinë për të udhëtuar, ata nuk ndihen të sigurt dhe nuk janë të kënaqur me mjedisin urban. Një 56 % shqetësuese janë të pakënaqur edhe me cilësinë e ajrit, krahasuar me 17 % në nivel global. Kryeqyteti i Italisë nuk bën shumë më mirë, duke u renditur në vendin e dytë të fundit. Ajo renditet e fundit në indeksin e punës jashtë vendit. Të huajt nuk ndihen të paguar në mënyrë të drejtë për punën e tyre dhe nuk janë të kënaqur me punën e tyre. Ata gjithashtu nuk janë të kënaqur me gjendjen e tyre financiare. Edhe pse rreth nëntë në dhjetë emigrantë vlerësojnë klimën dhe motin në Romë, mjedisi urban nuk arrin të përmbushë pritshmëritë. Dhe, ndërsa 74 % shprehin entuziazmin e tyre për kulturën e gjallë dhe jetën e natës të qytetit, sistemi i transportit të qytetit u rendit i dyti i fundit.

Hamburgu vjen në vendin e 46-të nga 49 në renditjen e qytetit të mërguar në vitin 2023. Dhe është vendi ku emigrantët ndihen të dytët më të pakënaqur në përgjithësi. Mbi 40 % nuk janë të kënaqur me jetën e tyre sociale dhe 35 % nuk kanë një rrjet personal mbështetës. Gati tre në pesë thonë gjithashtu se është e vështirë të bësh miq vendas. Nuk është e lehtë të fillosh as në Hamburg. Qyteti renditet në dhjetëshen e fundit për lehtësinë e gjetjes së strehimit dhe të ecurisë pa folur gjuhën vendase. Pakënaqësia e emigrantëve nxitet gjithashtu nga klima me shi dhe e ftohtë dhe mundësitë e kufizuara për të udhëtuar. Megjithatë, të anketuarit në anketë në qytet janë më të kënaqur me jetën e tyre të punës. Hamburgu merr renditjen e vetme të dhjetë të parave për sigurinë e punës dhe 67 % janë të impresionuar me tregun lokal të punës krahasuar me 47 % në nivel global.

Cilat janë qytetet më të këqija europiane për emigrantët?

Qytetet europiane dominuan fatkeqësisht në dhjetëshen e fundit të renditjes. Pas Milanos, Romës dhe Hamburgut erdhën kryeqyteti i kryeqytetit, Berlini, Dublini, Londra dhe Parisi. Berlini është ndër vendet më të vështira për emigrantët për të gjetur një jetë shoqërore të plotë dhe banorët konsiderohen si popullsia e dytë më pak miqësore në renditje.

Megjithatë, 90 % e shijojnë skenën kulturore të Berlinit, krahasuar me 68 % në nivel global, dhe 85 % vlerësojnë mjedisin urban të kryeqytetit kundrejt 67 % globalisht. Dublini u ofron emigrantëve perspektiva të shkëlqyera karriere, por kjo është në hije nga kostot e larta të jetesës dhe papërballueshmëria dhe padisponueshmëria e kujdesit shëndetësor.

Londër, pothuajse tre në katër emigrantë luftojnë me koston e përgjithshme të jetesës, krahasuar me vetëm 35 % në nivel global. Pothuajse gjysma thonë se të ardhurat e disponueshme të familjes së tyre nuk janë të mjaftueshme për të bërë një jetë komode në kryeqytetin e Mbretërisë së Bashkuar. Mërgimtarët shijojnë skenën e lulëzuar kulturore të Parisit, por e shohin atë jo miqësore, të vështirë për t’ia dalë pa folur gjuhën dhe e shtrenjtë.

Video