“Tinder për punë”, Brukseli plan për të përshtatur emigrantët me vendet e punës në BE

16 Nëntor 2023, 13:53Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

I përshkruar nga shefja e punëve të brendshme të BE-së, Ylva Johansson si “Tinder për punë”, i ashtuquajturi grupi i talenteve të BE-së do të lidhte punëkërkuesit emigrantë me vendet e lira të punës sipas aftësive dhe kualifikimeve të tyre, duke ndihmuar në adresimin e mungesave kritike në tregun e brendshëm të punës të BE-së. Pjesëmarrja në grupin e talenteve është vullnetare për shtetet anëtare, por Brukseli shpreson se stimujt si financimi për trajnimin profesional dhe ngritjen e aftësive do t’i nxisin kryeqytetet të zgjedhin. Platforma do të bazohet në platformën ekzistuese EURES, e cila lidh punëtorët evropianë me ofertat e punës në vende të tjera të BE-së.

Ndërsa babyboomers po dalin në pension dhe popullsia e punës zvogëlohet, shumë sektorë në bllok përballen me mungesë të fortë në fuqinë punëtore të kualifikuar, me ndërtimin, kujdesin shëndetësor dhe IT veçanërisht të goditura sipas Komisionit Europian. Blloku ka nevojë për shtatë milionë punëtorë më shumë në tregun e tij të punës deri në fund të shekullit për shkak të ndryshimeve demografike. Ekzekutivi i BE-së ka dhënë tashmë alarmin mbi pasojat e mundshme ekonomike të përmbysjes së parashikuar të tregut të punës, duke paralajmëruar për presion të madh mbi buxhetet publike, pensionet dhe sistemin e kujdesit shëndetësor.

Johansson, shefi ekzekutiv i BE-së për politikat e emigrantëve, tha gjithashtu se grupi i talenteve mund të ndihmojë në dekurajimin e emigrantëve nga nisja e udhëtimeve të rrezikshme drejt bllokut përmes rrugëve të lehtësuara nga kontrabandistët dhe në këtë mënyrë të zvogëlojë numrin e mbërritjeve të parregullta. Por ndërkohë që migrimi për motive punësimi shihet në Bruksel si një nga zgjidhjet kryesore për të goditur ardhjet e parregullta duke plotësuar boshllëqet në tregun e punës, disa qeveri të BE-së po ndjekin një qëndrim tjetër. Qeveritë e të gjitha ngjyrave politike, duke përfshirë Francën, Italinë, Hungarinë dhe Poloninë, po eksperimentojnë me politika pro-nataliste për të rritur nivelet e lindjeve dhe për të plotësuar mungesat e fuqisë punëtore, një qasje e favorizuar veçanërisht nga qeveritë e së djathtës ekstreme.

Kryeministri hungarez Viktor Orbán dhe kryeministrja italiane Giorgia Meloni kanë prezantuar veçanërisht stimuj të tillë si uljet e taksave dhe pagesat për të rikthyer popullsinë e vendit të tyre që zvogëlohet me shpejtësi. Por nënkryetari i Komisionit Europian, Margaritis Schinas paralajmëroi që të mos bien pas “zgjidhjeve të mrekullueshme” të propozuara nga demagogët dhe populistët. Schinas e prezantoi planin si një “mjet të politikës së jashtme” po aq sa një mjet i politikës sociale, pasi ai synon të rrisë avantazhin konkurrues industrial të Evropës në skenën globale, me rritjen e kërkesës për aftësitë e nevojshme për dekarbonizimin dhe dixhitalizimin e pjesëve të ekonomisë.

Platforma është krijuar për të trajtuar mungesat në sektorët me aftësi të ulëta, të mesme dhe të larta, me një theks të veçantë në sektorët strategjikë “të lidhur me tranzicionin e gjelbër dhe dixhital”. Blloku u bëri thirrje gjithashtu vendeve anëtare të thjeshtojnë proceset e tyre për njohjen e kompetencave dhe kualifikimeve të huaja, duke thënë se burokracitë po dekurajojnë punëtorët e kualifikuar të emigrojnë, një fenomen i quajtur ‘shpërdorim truri’. Racizmi është gjithashtu një njollë në reputacionin e bllokut në botë dhe rrezikon të parandalojë punëtorët e kualifikuar të vendeve të treta që të aplikojnë për punë, sipas Johansson. “Ne gjithashtu duhet të luftojmë për të luftuar racizmin sepse kjo është gjithashtu një pengesë që njerëzit e aftë të zgjedhin të vijnë në Bashkimin Evropian”, tha Johansson.

Video