Përmbytje, thatësira dhe kriza paniku, ndryshimet klimatike që po rëndojnë tek fermerët europianë

18 Nëntor 2023, 13:11Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Thatësira dhe përmbytjet e shkaktuara nga klima po dëmtojnë jetesën dhe shëndetin mendor të fermerëve europianë. Bujqësia europiane është goditur nga një rritje e përmbytjeve, thatësirës dhe valëve të të nxehtit vitet e fundit.

Kriza klimatike tashmë po shkakton humbje ekonomike për fermerët dhe sektorin e bujqësisë dhe, pa ndërhyrje, ajo do të përkeqësohet edhe më shumë.

Nuk ka dyshim për shkencën: “Në Evropë dhe në mbarë botën, niveli i rreziqeve për sistemin ushqimor, ekosistemet funksionale dhe shëndetin e njeriut janë rritur ndjeshëm nga nivelet më të larta të ngrohjes”!

Fermerët në të gjithë Europën mbajnë përgjegjësinë për të ushqyer kontinentin një barrë e rëndë për të mbajtur nën peshën e ndryshimeve klimatike. Brenda Europës, vendet jugore, po përballen me sezone më të theksuara të thata dhe të nxehta, të ndjekura nga përmbytje intensive.

Në Finlandë, qeveria mësoi se 40 % e fermerëve të saj e konsideronin punën e tyre të rëndë mendore, me 13 % që raportuan depresion.

Përgjigja e shtetit është të sigurohet që fermerët të dinë se ku mund të marrin ndihmë. Shërbimet shëndetësore në punë dhe Institucioni i Sigurimeve Shoqërore të Fermerëve janë të dyja opsione të reklamuara për fermerët që po luftojnë me ndryshimet strukturore në bujqësi, rënien e mprehtë të përfitimit në bujqësi dhe kushtet ekstreme të motit.

Në kontrast të plotë, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka thënë se fermerët e goditur nga përmbytjet nuk kanë nevojë për mbështetje të synuar të shëndetit mendor, edhe pse fermerët në të gjithë Anglinë, Uellsin dhe Irlandën e Veriut kanë thënë se përmbytjet në rritje po sjellin një taksë të madhe në shëndetin e tyre mendor.

Në Francë, një studim i fundit zbuloi se shkalla e vetëvrasjeve për fermerët ishte 20 % më e lartë se mesatarja kombëtare.

Si një profesion nën presion, nevojiten më shumë kërkime për të rishikuar dhe adresuar shkallën e nevojave të shëndetit mendor të fermerëve në Europë. Sipas ekspertëve fermerët duhet të kujdesen pasi janë ata që prodhojnë ushqimin tonë dhe kanë faktorë të shumtë stresi, dhe një pjesë e kësaj tabloje nuk ka të bëjë vetëm me rreziqet dhe aksidentet e vështira, por edhe me mirëqenien e tyre psikosociale.

Video