Barcelona do të rrisë sërish taksën turistike javën e ardhshme

27 Mars 2024, 13:32Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Taksa turistike e Barcelonës do të rritet sërish më 1 prill. Që nga viti 2012, pika e nxehtë e vizitorëve ka shtuar një tarifë mbi taksën turistike në mbarë rajonin. Në vitin 2022, autoritetet e qytetit njoftuan se tarifa do të rritet gjatë dy viteve të ardhshme. Tarifa shtesë e qytetit ndryshon në varësi të llojit të akomodimit të vizitorëve dhe vendoset vetëm në akomodimin zyrtar turistik. Barcelona është qyteti më i vizituar i Spanjës dhe vazhdon të luftojë me mbiturizmin.

Vizitorët në Barcelonë duhet të paguajnë taksën turistike rajonale dhe tarifën shtesë në mbarë qytetin. Taksa rajonale ndryshon në varësi të llojit të akomodimit ku po qëndroni. Për hotelet me katër yje është 1,70 euro, për akomodimin me qira si Airbnb është 2,25 euro dhe për hotelet me pesë yje dhe luksoze është 3,50 euro. Pasagjerët e lundrimit që kalojnë më pak se 12 orë në qytet paguajnë 3 euro në rajon, ndërsa ata që kalojnë më shumë se 12 orë paguajnë 2 euro.

Taksa e qytetit, e cila zbatohet për një qëndrim maksimal prej shtatë netësh, është rritur në mënyrë të vazhdueshme. Në prill 2023, ajo u rrit nga 1,75 euro në 2,75 euro për të gjitha llojet e qëndrimit. Nga prilli 2024 do të rritet sërish në 3,25 euro. Që nga 1 prilli 2024, vizitorët në Barcelonë do të duhet t’i paguajnë qytetit 3,25 euro mbi taksën turistike rajonale – një rritje prej 0,50 euro për natë.

Kjo do të thotë që mysafirët në akomodimin me pesë yje do të paguajnë gjithsej 6,75 euro për natë – 47,25 euro për person për një qëndrim njëjavor. Në akomodimin me qira, tarifat shtohen deri në 5,50 euro për natë ose 38,50 euro për një qëndrim njëjavor, mbi koston e natës së akomodimit.

Udhëtarët e lundrimit ditor do të paguajnë 6,25 euro. Ideja pas kësaj është të inkurajojë turizmin “cilësor” mbi shifra të mëdha, sipas kryebashkiakut të qytetit. Autoritetet e Barcelonës kanë thënë se taksa e rritur turistike synon të tërheqë turizmin ‘cilësor’ mbi numrin e madh të vizitorëve.

Qyteti sheh mesatarisht 32 milionë vizitorë në vit, shumë prej të cilëve mbërrijnë me anije turistike. Në vitin 2022, kryeqyteti katalanas nisi masa të reja për të frenuar ndërprerjen nga turnet me guidë, duke përfshirë kufizimet e zhurmës dhe sistemet e njëanshme. Rritja e taksës turistike, e cila ndahet midis Generalitat të Barcelonës dhe Këshillit Bashkiak, do të forcojë gjithashtu buxhetin e qytetit.

Autoritetet shpresojnë se tarifa do të sjellë deri në 100 milionë euro në vitin 2024. Këshilli tha se të ardhurat do të përdoren për të financuar infrastrukturën e qytetit, duke përfshirë përmirësimet në rrugë, shërbimet e autobusëve dhe shkallët lëvizëse.

Barcelona nuk është e vetmja pikë e nxehtë turistike në Spanjë që takson vizitorët për të përballuar ndikimin e tyre. Ishujt Balearik (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), paguajnë një tarifë nate prej 1-4 euro për çdo pushues mbi 16 vjeç. E njohur si Taksa e Turizmit të Qëndrueshëm, përdoret për të promovuar praktika më të mira turistike dhe për të ruajtur natyrën e ishujve.

Valencia planifikoi të prezantonte një masë të ngjashme në fund të vitit të kaluar, por ajo u anulua pas zgjedhjeve të 2023. Do të kishte parë që udhëtarët të paguanin nga 50 cent deri në 2 euro për një natë deri në shtatë netë.

Video