EUROPOL godet korrupsionin në 7 shtete, e përfshirë në megaoperacion edhe Shqipëria

8 Dhjetor 2023, 16:31Aktualitet SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Selia e EUROPOL

Një megaoperacion për goditjen e korrupsionit është zhvilluar nga EUROPOL me bashkëpunimin e autoriteteve ligjzbatuese në shtatë shtete, mes tyre edhe Shqipëria.

Nga operacioni i zhvilluar gjatë muajit nëntor, EUROPOL bën me dije se janë trajtuar 49 çështje, që përfshijnë 233 persona, një pjesë e të cilëve janë arrestuar tashmë.

Policia evropiane thotë se në total janë kryer 267 bastisje dhe janë sekuestruar 5.5 milionë euro.

Çështjet lidhen me korrupsionin, shpërdorimin e fondeve dhe keqpërdorimin në funksione publike.

Një shembull është një rast portugez, që kishte në shënjestër shpërdorimin e fondeve dhe shpërdorimin e pozitave në detyrë. Autoritetet portugeze hetuan përdorimin e parave publike nga një parti politike midis 2018 dhe 2021, gjë që rezultoi në 20 kërkime. Në një rast tjetër, autoritetet holandeze arrestuan tre të dyshuar si pjesë e një hetimi për ryshfet për zbulimin e informacionit konfidencial të lidhur me një procedurë prokurimi të një kompanie magazinimi nafte. Kjo ka sjellë sekuestrimin e 2.5 milionë eurove.

Në një rast të tretë, autoritetet franceze arrestuan një zyrtar të zgjedhur, i cili kishte funksione ekzekutive në territoret franceze jashtë shtetit, së bashku me dy bashkëpunëtorët e tij, drejtorë të një kompanie në të cilën ai kishte një interes të caktuar. Vlera e kontratave të prokurimit publik të nënshkruara nga kompania, veçanërisht me administratën e mbikëqyrur nga përfaqësuesi i zgjedhur, arrin në 2.3 milionë euro.

Autoritetet e përfshira në operacion:

Shqipëri: Policia e Shtetit Shqiptar (Policia e Shtetit)

Belgjikë: Policia Federale (Zyra qendrore e shtypjes së korrupsionit - Police Judiciaire Fédérale)

Francë: Policia Kombëtare (Police Nationale)

Greqi: Drejtoria e Përgjithshme e Krimit Financiar dhe Ekonomik SDOE

Irlandë: Garda Kombëtare (An Garda Siochana)

Holandë: Qendra Antikorrupsion e Shërbimit të Informacionit dhe Hetimit Fiskal (FIOD)

Portugali: Policia Gjyqësore (Policia Judiciaria)

Video