Pas 20 vitesh! OBSH paralajmëron: Numri i vdekjeve nga tuberkulozi shënon rritje në Evropë

24 Mars 2023, 13:23Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Pas dy dekadash rënie të vazhdueshme, numri i vdekjeve nga tuberkulozi po rritet sërish në Evropë.

Paralajmërimin e dha Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Në vitin 2021, kjo sëmundje e mushkërive mori jetën e 27,300 evropianëve, krahasuar me 27,000 një vit më parë. Me rreth 4,900 dhe 3,600 vdekje respektivisht, Rusia dhe Ukraina janë vendet më të prekura.

Numri po rritet, sipas OBSH-së, për shkak të lehtësimit të diagnozave gjatë izolimeve të vendosura për shkak të Covid-19, si dhe përhapjes së një tuberkulozi rezistent ndaj një antibiotiku të përshkruar kundër sëmundjes.

Në 53 vendet e zonës së Evropës të OBSH-së, e cila gjithashtu mbulon Azinë Qendrore, rreth 230,000 njerëz u sëmurën nga tuberkulozi, i cili shkaktohet nga një bakter që sulmon kryesisht mushkëritë - një total që mbetet i ulët në vitet e mëparshme.

Rritja e numrit të vdekjeve nga tuberkulozi që shohim në vitin 2021 ka shumë të ngjarë për shkak të vonesës ose mungesës së diagnozave të tuberkulozit për shkak të problemeve në shërbime (...) gjatë pandemisë Covid-19,”- shpjegoi ai.

Për më tepër, prevalenca e tuberkulozit rezistent ndaj ilaçeve u rrit ndjeshëm, ku një në tre raste në vitin 2021 ishte tuberkuloz rezistent ndaj Rifampicinës. Në shkallë globale, OBSH kishte shprehur tashmë shqetësimin në tetor për rritjen, përsëri për herë të parë në më shumë se 20 vjet, të rasteve të reja të tuberkulozit në botë.

Video