Donald Tusk zgjidhet kryeministri i ri i Polonisë

11 Dhjetor 2023, 20:27Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Donald Tusk

Parlamenti polak ka mbështetur Donald Tusk për t’u bërë kryeministër pasi udhëheqësi aktual Mateusz Morawiecki humbi një votim kyç në parlamentin e vendit të hënën.

Partia populiste Ligj dhe Drejtësi (PiS) e Morawiecki nuk arriti të fitonte shumicën në zgjedhjet e tetorit.

Presidenti Andrzej Duda, një aleat i PiS, megjithatë emëroi Morawiecki për të udhëhequr qeverinë.

Dështimi i tij për të fituar një votëbesim i hap rrugën Tusk për t’u bërë kryeministër.

Në total, 190 deputetë votuan për qeverinë e Morawiecki, krahasuar me 266 kundër. Sejmi, parlamenti i vendit, më pas emëroi Tusk për të udhëhequr vendin.

Ai pritet të marrë detyrën këtë javë.

Zgjedhjet e tetorit panë një koalicion të udhëhequr nga Tusk të fitojë shumicën e vendeve me një pjesëmarrje rekord prej më shumë se 70%.

Grupi përbëhet nga tre parti, Koalicioni Qytetar i Tusk (KO), Rruga e Tretë dhe e Majta.

PiS qeverisëse e Morawiecki doli si partia e vetme më e madhe pas zgjedhjeve, por partitë e tjera refuzuan të punonin përkrah saj dhe nuk ishte në gjendje të formonte një shumicë në parlament.

Vendimi i Duda për të emëruar Morawiecki për të udhëhequr vendin nënkuptonte se formimi i qeverisë së re u vonua për disa javë.

Video