48 mln zogj u asgjësuan në BE dhe Britani, arsyeja gripi i shpendëve

3 Tetor 2022, 18:06Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Rreth 48 milionë zogj janë asgjësuar në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe Bashkimin Europian gjatë vitit të fundit si rezultat i shpërthimit më të madh të regjistruar ndonjëherë të gripit të shpendëve.

Në Mbretërinë e Bashkuar, 161 raste të gripit të shpendëve shumë patogjen (HPAI) u zbuluan te shpendët dhe zogjtë, duke çuar në asgjësimin e 3.2 milion zogjve.

Kjo krahasuar me rekordin e mëparshëm prej 26 rastesh në 2020/21.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tha se zogjtë e asgjësuar ishin një "proporcion i vogël" i prodhimit total, rreth 20 milionë zogj në javë.

Ka pasur gjithashtu 1,727 raste të gripit të shpendëve në popullatën e shpendëve të egër në Mbretërinë e Bashkuar, në 406 vende ku përfshihen 59 lloje shpendësh.

Javën e kaluar, autoritetet britanike vendosën një zonë të zgjeruar gjeografike në karantinë.

Në vitet e mëparshme, virusi është zhdukur kryesisht gjatë muajve të verës, por ky shpërthim ka vazhduar gjatë gjithë vitit, duke u dëshmuar se përhapet më lehtë në popullatat e shpendëve.

Video