Perandoria ruse, perandoria e dytë më e madhe në botë

2 Nëntor 2022, 18:28Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Perandoria ruse (1721-1917)

Zgjerimi i Rusisë nisi më 1462, kur Ivani i III merr fronin e Moskovias. Por në vitet 1700, me Pietrin e Madh, Rusia kthehet në perandori, duke hapur kufirin perëndimor.

Pasi bllokoi ambiciet e Suedisë dhe kafshoi territoret kaukaziane ndaj otomanëve, Rusia mori kontrollin e Polonisë dhe Ukrainës.

Kjo perandori ishte pasardhëse e carizmit rus dhe paraardhëse e Bashkimit Sovjetik.

Ishte perandoria e dytë e afërt më e madhe në botë, e kaluar vetëm nga perandoria mongole dhe e treta më e madhja në botë pas asaj mongole dhe perandorisë britanike.

Në një pikë në vitin 1866 perandoria ruse shtrihej nga Evropa Lindore e përgjatë Azisë e deri në Amerikën veriore.

Ajo udhëhiqej nga perandori dhe ishte një prej monarkive absolute të mbetura në Evropë e në kohën para Luftës I Botërore, Rusia ishte një prej pesë fuqive të mëdha në Evropë.

Kulmi i perandorisë që në 1866, përpara se t’i jepte Alaskën, SHBA-së. Në 1917, pas një lufte të përgjakshme, shumica e territorit i kaloi ish-Bashkimit Sovjetik.

Video