The happiest (and unhappiest) states in America may surprise you

2023-10-05 21:38:12Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Salt Lake City, Utah, USA

Money may not buy happiness, but a new analysis of the happiest and unhappiest states in America suggests that a lack of money can contribute to a person's mood.

"Increasing wealth does not increase a person's happiness, but experiencing poverty certainly makes you unhappy," says Miriam Liss, a professor of psychology at the University of Mary Washington in Fredericksburg, Virginia.

Financial insecurity complicates efforts to provide basic needs for shelter, food, clothing, security, health care and transportation, causing dissatisfaction, she adds.

To assess happiness levels in all 50 states, personal finance company WalletHub looked at three main factors: emotional and physical well-being, work environment, community and environment. Utah, Hawaii, Maryland, Minnesota and New Jersey are the happiest states, according to WalletHub's analysis.

Professor Liss thinks it's understandable that Utah ranks as the happiest state, with about 60 percent of its population being of the Mormon faith.

"I am not surprised by this because I think there is a link between religious affiliation and happiness," says Professor Liss. "And that's largely because of the community and connection that people experience if they feel accepted and loved by the community around them."

The happiest (and unhappiest) states in America may surprise you

WalletHub says the unhappiest states are Arkansas, Kentucky, Louisiana, Tennessee and West Virginia.

"This does not surprise me because these are poor countries," says Professor Liss. She adds that to be happy, a person must have a sense of autonomy, feel capable, and have good and meaningful relationships with others.

“Duhet të kesh para të mjaftueshme për të qenë i sigurt dhe në gjendje për të përmbushur nevojat themelore për strehim dhe siguri”, thotë profesorja Liss. “Por gjithashtu ke nevojat psikologjike të kohës për të ndërtuar marrëdhënie, dhe të kesh aftësinë për të kryer detyrimet në një vend pune kuptimplotë dhe jo të punosh në një vend që e urren vetëm për të qenë në gjendje të paguash faturat - dhe të kesh aftësinë për të pasur njëfarë autonomie dhe fleksibiliteti mbi mënyrën se si e kalon ditën”.

Analiza zbuloi se vetëm gjysma e amerikanëve ndihen “shumë të kënaqur” me jetën e tyre personale. Zonja Liss thotë se ka një faktor gjenetik të lumturisë që njerëzit nuk mund ta ndryshojnë, por se pjesa më e madhe e lumturisë, rreth 40 përqind, ndikohet nga përfshirja në ato që ajo i quan aktivitete “përmbushëse”.

 “Nëse jemi në gjendje të shijojmë momentin dhe të përjetojmë kënaqësi kur hamë, nëse arrijmë të shijojmë momentin kur jemi në një vend të bukur, kjo rrit kujdesin ndaj vetvetes,” thotë ajo. “Të jesh mirënjohjes është një aktivitet vërtet i fuqishëm, i qëllimshëm që ka disa efekte vërtet të forta. … Lidhja me komunitetin dhe mirësia shkojnë dorë për dore, të ofrosh vullnetarizëm, të kryesh vepra që janë në shërbim të tjerëve. Këto janë të gjitha gjërat që mund të rrisin lumturinë tuaj.”

Të shkosh për të jetuar në një nga shtetet më të lumtura nuk do t'ju bëjë automatikisht të lumtur, thotë ajo, nëse nuk plotësohen nevojat tuaja më kritike.

“Jeto diku ku mund të përballosh stilin e jetesës, sepse nëse nuk mundesh, kjo kufizon vërtet autonominë tuaj”, profesorja thotë Liss.

“You also want to live in a place where you have a meaningful job that allows you to feel competent and capable. … But I also think it's really important to live somewhere where you can develop real and meaningful connections and relationships with other people.”/VOA

Video