The mafia murders of Rrëshen that were moved to Tirana, the terrifying assassinations and how the RENEA operatives were involved

2024-05-22 22:02:05Aktualitet SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
The mafia murders of Rrëshen that were moved to Tirana

The show 'Në Shënjestër' by journalist Klodiana Lala on News24 this evening covered the latest file of SPAK, where many details about connections, clashes, alliances and murder scenarios between criminal groups or gangs are revealed.

SPAK's investigations also shed light on one of the most shocking events recorded in the capital, which was considered a terrorist act in terms of the way it was carried out.

The one that happened on September 15, 2020, around 6:50 p.m., at the place called Nishrak bridge.

Where the explosion of a significant amount of explosive material, placed under the 'Mercedes Benz' car in which he was driving, seriously injured the citizen Preng Gjini.

The Gjini tribe, which has been at enmity with the Reçi tribe for years, clashes which have resulted in many deaths.

Where one of the most serious events recorded in the heart of Rrëshen is the mafia execution of Kastriot Reçi, at the beginning of January 2019.

Second part

SPAK's investigations also shed light on one of the most shocking events recorded in the capital, which was considered a terrorist act in terms of the way it was carried out.

The one that happened on September 15, 2020, around 6:50 p.m., at the place called Nishrak bridge.

Where the explosion of a significant amount of explosive material, placed under the 'Mercedes Benz' car in which he was driving, seriously injured the citizen Preng Gjini.

The Gjini tribe, which has been at enmity with the Reçi tribe for years, clashes which have resulted in many deaths.

Where one of the most serious events recorded in the heart of Rrëshen is the mafia execution of Kastriot Reçi, at the beginning of January 2019.

Reçi, the owner of a local television and several businesses, who was shot at a long distance by an experienced sniper, who turned out to be dressed as a woman, so as not to be noticed.

5 years later, the conversations analyzed on Sky ECC reveal that Elson Reçi, the nephew of Kastriot and Gasper Reçi, who was also executed in Italy in 2017, was involved in the game to kill Hasmi.

Elson Reçi, which results from the investigations that he had agreed with a hired killer from the area of ??Nikla, to kill Preng Gjini as a sign of revenge.

Investigation File

Elson Reçi organized the murder of Preng Gjini as revenge for the murder of his uncle, Kastriot Reçi.

He initially contracted the citizens Besian Xhixha, Enver Diva and Robert Laçi, where he provided the latter with the vehicle they would use to carry out the murder.

He also installed a GPS device in the car that Preng Gjini used, which he would monitor from Enver Diva's phone.

Besian Xhixha and Enver Divsa, are part of the criminal group of Nuredin Dumani, today repentant of justice.

Elson Reçi contracted Arben Merkur, known by the nickname 'Maneci', in order to kill Gjini.

'Maneci', executed in 2022, begins work to observe every movement of the Reçi family's hasmi.

He discovers that Preng Gjini had formed an alliance with Aleksandër Laho, known as Rrumi, who survived an assassination attempt at the Shkozeti overpass, while traveling with the former prosecutor of Durrës, Arjan Ndoj.

Elson Reçi was informed about this issue by 'Maneci', while the efforts to execute Gjini continued.

Nipi i Kastriot dhe Gasper Reçit, mëson se hasmi i tyre banon në zonën e Selitës/Kodra e Diellit, dhe ka ftuar edhe njëherë Besian Xhixhan, Enver Divan dhe Robert Laçin, që të marrin përsipër vrasjen.

Por këta të fundit kanë hequr dorë pasi sipas tyre në këtë zonë ata do ta kishin të vështirë të largoheshin pasi të kryenin vrasjen.

Këtu nis dhe bashkëpunimi i Elson Reçit me Fatmir Troplinin, i njohur si ‘Miri i Pojës’, djali i Xhevdet Troplinit.

Dosja Hetimore

Nga data 12-14 Gusht 2020, Elson Reçi ka kontaktuar Arben Mërkurin që t’i sigurojë ndonjë person që të kryejë vrasje kundrejt pagesës në qytetin e Tiranës.

Dhe për këtë fakt mësohet se Arben Mërkuri ka folur me Fatmir Troplinin.

Nuredin Dumani nuk ka dhënë një çmim në momentet e para, pasi kërkonte të dinte vendin se ku do të kryhej krimi dhe objektivi.

Nga shtetasi Fatmir Troplini është krijuar kontakti mes Arben Mërkurit dhe Nuredin Dumanit me qëllim ai të dërgonte lidhjen e Dumanit tek vendi ku ishte objektivi Preng Gjini.

Nuredin Dumani nuk ka pranuar të japë çmim për kryerjen e vrasjes pa parë vendin dhe pa njohur objektivin.

Arben Mërkuri ka informuar shtetasin Elson Reçi për negociatat që po kryen dhe Elsoni kërkon të mësojë çmimin që kërkojnë në këmbim të vrasjes, por njëkohësisht i kërkon që të mos t’i tregojë objektivin.

Më date 14 Gusht 2020 Nuredin Dumani kontakton me shtetasin Arben Mërkuri dhe nis një person për të shkuar për të parë vendin ku do të kryhet vrasja.

Nuredin Dumani: Gjatë kësaj kohe më ka kontaktuar nëpërmjet telefonit Sky ECC, Fatmir Troplini ose ndryshe ‘Miri i Pojës’. Ku më kërkoi që t’i bëja një nder, të vrisja Preng Gjinin, për një mikun e tij që quhej Elson Reçi ose ndryshe ‘Soni’. ‘Miri i Pojës’ më tha që ky miku im nuk ka shumë lek. Unë i thashë që halli nuk mbyllet me pak lek.

Më tej ‘Miri i Pojës’ më lidhi vetë me ‘Sonin’. Ku Elson Reçi më ofroi 130-150 000 euro për vrasjen e Preng Gjinit, por unë i kërkova 200 000 euro”.

Negociatat mes Reçit dhe Dumanit, ndërpriten kur ai mëson se i penduari i drejtësisë kishte kontaktuar Enver Divën dhe Besian Xhixhën, të cilët kishin dështuar për të realizuar vrasjen, teksa Preng Gjini dilte nga shtëpia e ‘Rrumit’.

Por teksa po haste vështirësi në eleminimin e Preng Gjinit, Elson Reçi vendos ta bëjë ekzekutimin me shpërthim të telekomanduar.

Edhe pse më herët e kishte provuar sërish në makinën me të cilën lëvizte Gjini, por eksplozivi nuk kishte shpërthyer.

SPAK: “Më datë 11 Shtator 2020 në mbrëmje Elson Reçi komunikon me një lidhje të tij ende të pa identifikuar të cilit i tregon që ka bërë prova gjithë ditën, dhe se pulti i telekomandës punon perfekt dhe tani është në Tiranë për ta vendosur në makinën që përdor Preng Gjini.

Po në këtë datë dyshohet se Elson Reçi ka arritur ta vendos eksplozivin në makinën me targa AA903YG.

Në ditët në vazhdim ai komunikon me Arben Mërkuri dhe i tregon që ka vendosur eksplozivin poshtë makinës së Preng Gjinit, dhe po pret që ai të hipi në makinë.

Më datë 15 Shtator 2020 Elson Reçi komunikon me lidhjet e tij i dëshpëruar pasi Preng Gjini nuk ka mbetur i vrarë.

Pasi nuk ishte ulur në krahun ku ishte vendosur lënda eksplozive por në vendin e shoferit.

Po për të ndjekur nga pas Preng Gjinin, Elson Reçit i duhej patjetër ndihma e policisë.

E cila mund ta informonte në kohë reale për hyrje-daljet e tij nga Shqipëria.

Ku nga bisedat del se në shërbim të Elson Reçit ishin vendosur Klodian Shahini, me funksion Shef i Sektorit Kundër Trafiqeve të Paligjshme në Drejtorinë Vendore të Policisë Lezhë.

I cili kryente verifikime në sistemet e policisë së shtetit, për lëvizjet e Preng Gjinit.

Dosja Hetimore

Elson Reçi kishte një komunikim të vazhdueshëm me Klodian Shahinin, i cili për llogari të tij verifikonte çdo makinë që ai dërgonte.

Verifikime të bëra nga Klodian Shahini për targa mjetesh, të cilat përfundonin në përdorues të tjerë të Sky ECC, të përfshirë në aktivitete kriminale.

Elson Reçi bëri çdo përpjekje për ta hequr qafe hasmin, por nuk ia doli.

Ndërkohë që paralelisht, bashkë me Klodian Shahinin, Elson Reçi rezulton se kryente kultivim të lëndëve narkotike në zonë.

Por Shahini, nuk ishte i vetmi zyrtar vendor që është i dyshuar për lidhje me pjesëtarët e grupeve kriminale.

Një tjetër drejtor i cili ka rënë në bisedat e Sky ECC, është Henerigert Mitri që si Drejtor i DVP Lezhë, në dijeni të plotë nuk ka marrë masa për parandalimin e organizimit të lojrave të fatit.

Përkundrazi ka bashkëpunuar me biznesmenin Pëllumb Gjoka, i arrestuar më herët në kuadër të Operacionit ‘Metamorfoza’.

Biseda këto që përftohen edhe nga komunikimet e Pëllumb Gjokës dhe Oltian Bistrit, ku Henerigert Mitri përmendet si ‘Gerti drejtori’.

I cili nuk duhet të kishte marrë përsipër mbulimin e kësaj veprimtarie pa marrë dakordësinë e eprorëve.

Dosja Hetimore

Tregues i mënyrës se si ka vepruar Henerigert Mitri në detyrën e drejtorit të DVP Lezhë është fakti që orienton Pëllumb Gjokën se ku duhet të japë ryshfet që në këmbim të zhvillojë aktivitetin e kundraligjshëm,

Po ashtu, konstatohet edhe shqetësimi i personave që kultivojnë ‘Cannabis Sativa’ pas largimit të Henerigert Mitrit nga drejtor i Policisë së Lezhës.

Çka krijon dyshime se ai ka qenë i përfshirë në kultivim.

Dosja Hetimore

Vetë fakti që Henerigert Mitri i dërgon shkresën me koordinata në Sky ECC Klodian Shahinit, është bërë me qëllim njoftimin ose kontrollin nëse në ato pika ku ka patur parcela me kanabis nga bashkëpunëtorët e tyre. Si dhe të marrë masa për t’i njoftuar personat që të heqin bimët. Pasi në rast të kundërt nëse ka dëshiruar t’i asgjësonte bimët dhe t’i gjente përgjegjësit nuk ka patur nevojë për të përdorur Sky ECC, por mund të vepronte në rrugë zyrtare me email apo mënyra të tjera.

Po ashtu Klodian Shahini, ka vepruar i pashqetësuar duke përfituar edhe nga fakti se me Henerigertin kanë qenë në një linjë veprimi.

Klodiani's concern begins after the departure of Henerigert Mitri from the director of DVP Lezhë, where he asks the people who cultivate to find other contacts to be more secure.

The involvement of the police and the connection to crime does not end there.

Altin Morina, a former officer of the elite RENEA forces, arrested earlier after a large amount of money was found in his car, turns out to have created a structured criminal group for the cultivation of narcotics.

SPAK

This group is suspected to have a minimal level of organization and structuring.

Durim Bami is suspected of being in the role of organizer in relation to the cultivation of narcotic plants in various plots in the area of ??the Krujë municipality, in terms of equipment and human resources.

Altin Morina as well as the hitherto unidentified citizen with the nickname 'Director' are suspected of having the role of guarantor, against various monetary payments in cases of cultivation of narcotic plants by third parties, for the non-intervention of the police in the plots planted with plants narcotics and then the destruction of these plants.

Adrian Pikli, is the other former RENEA officer who is also suspected of having cooperated with exponents of crime in matters of arms trafficking.

SPAK

On our part, the analysis of the communications carried out by the citizen Deivis Barjamaj with other contacts has been carried out and it has become possible to identify a close associate of his named Adrian Pikli.

These two citizens have a high intensity of communications with each other and the conversations between them were conducted with the aim of developing the illegal activity of manufacturing and selling weapons and ammunition.

Both of these citizens have a stable cooperation in the development of this activity by providing weapons and ammunition, their modification, establishing contacts with persons interested in buying and selling them for the purpose of monetary gain. In the period of communications, the citizen Adrian Pikli is employed in the State Police institution and specifically in the RENEA department. This citizen using his position as a police officer creates facilities for the development of this illegal activity organized by himself and his accomplice.

Davis Bajramaj and Adrian Pikli provide weapons and ammunition within the territory of Albania, but in certain cases they state that they also traffic from the state of Serbia and Kosovo.

The SPAK investigation was also able to shed light on the rape of the husband of the Special Judge of Appeal, Saida Dollani, an event which is suspected to have been organized by Emiljano Shullazi, Arben Ndoka and Ervis Martinaj.

According to SPAK, Shullazi wanted at all costs that Dollani would not be part of the team that judged his criminal file, where he was accused of embezzlement within the criminal group.

Video