Rriten pagat në Korrik, si ka ndryshuar kosto në buxhet?

11 Qershor 2024, 12:33Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Brenda këtij muaji qeveria pritet të miratojë vendimet përkatëse për rritjen e pagave në sektorin publik, ku përfshihen punonjësit me grada, administrata, pushteti vendor, bluzat e bardha si dhe punonjësit në arsim. Aktualisht po përcaktohen detajet e fundit se sa do të jetë rritja finale për secilën kategori.

Por si kanë ndryshuar shpenzimet e buxhetit në funksion të rritjes së pagave? Referuar treguesve zyrtare të Ministrisë së Financave për periudhën 4 mujore, janar-prill, duket se ka pasur një rritje progresive të shpenzimeve për personelin.

Konkretisht në 4-mujorin 2020 shpenzimet buxhetore për personelin llogariten në 24.9 miliardë lekë ku përfshihen kontributet për sigurimet shoqërore , ndërsa në 2024 regjistrohen në 34.4 miliardë lekë, me një kapërcim prej 9.5 miliardë lekësh. Po ashtu, nëse do të krahasojmë rritjen me vitin e kaluar kur dhe nisi reforma e rritjes së pagave, kapërcimi është me 4.9 miliardë lekë apo 49 milionë euro.

Reforma e plotë e pagave, që po vijon nga vitit 2023, e shtrirë përgjatë dy viteve arrin një kosto prej rreth 39 miliardë lekë dhe përfitojnë 130 mijë punonjës.  Ndërsa,  shpenzimet totale për pagat në Administratën Publike janë planifikuar në masën 119.7 miliardë lekë për të gjithë vitin 2024, apo 1.2 miliardë dollarë, ose e thënë ndryshe 4.9% e PBB.

Sipas të dhënave të “Institutit të Statistikave” paga mesatare mujore bruto në sektorin shtetëror në tremujorin e 4-tët  të viti 2023 është ngjitur pranë 87,864 lekëve,  duke regjistruar rritje me 18% në raport me 2022.

Synimi i qeverisë është që brenda këtij viti paga mesatare në shtet të arrijë në nivelin e 900 eurove, duke shërbyer kështu edhe si nxitje për sektorin privat.

Video