Projekt-buxheti 2023/ Nga 1 janari rikthehen bastet sportive

20 Tetor 2022, 12:30Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Rikthimi i basteve sportive nga 1 janari dhe taksa speciale për energjinë. Këtë parashikon qeveria në projektbuxhetin e vitit të ardhshëm.

Shpenzimet e buxhetit do të arrijnë vitin tjetër shifrën rekord prej 5,8 miliardë eurosh, nga 4,9 miliardë euro këtë vit me rishikimin e fundit.

Rritja e fortë e të ardhurave do të gjenerohet pjesërisht nga masa të reja fiskale, ku nga paketa e prezantuar do të vijnë 38 milionë euro shtesë, nga rritja e çmimeve 48 milionë euro shtesë, nga rritja e ekonomisë 140 milionë euro dhe nga mirëadministrimi 70 milionë euro të tjera.

Qeveria ka në plan ndërkohë rikthimin e basteve sportive nga 1 Janari 2023, që pritet të sjellë nga taksat plot 2 miliardë lekë. Ndërsa prezantohet një taksim special për prodhuesit e energjisë elektrike që e kanë eksportuar atë jashtë vendit.

Fitimet shtesë të këtyre kompanive, që kanë ardhur ekskluzivisht prej rritjes së çmimit në bursa do të tarifohen me 33%. Kjo taksë e veçantë pritet të sjellë në buxhet plot 71 milionë euro.

Në krahun e shpenzimeve, qeveria do të përdorë vetëm 225 milionë euro më shumë, ndërsa pjesa tjetër e të ardhurave do të përdoret për të ulur deficitin buxhetor.

Sipas tabelave të Ministrisë së Financave, deficiti do të zbresë në 472 milionë euro, apo 2,6% të PBB-së, duke zbatuar kështu rekomandimin e Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Ndërkohë, në një vit elektoral investimet publike, pa përfshirë programin e rindërtimit do të rriten me plot 200 milionë euro.

Qeveria parashikon për krizën energjetike, edhe një grant shtesë për sektorin prej 102 milionë eurosh.

Video