Pritet ulje e çmimeve të ushqimeve deri në fund të 2024. Pse do të ndodhë kjo?

23 Prill 2024, 12:59Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Rritja e çmimeve të ushqimeve në mbarë botën mund të marrë fund këtë vit. Sipas Oxford Economics, çmimet globale të ushqimeve pritet të ulen në vitin 2024, duke ofruar një lehtësim për blerësit. Parashikimi bazë tregon se çmimet botërore të mallrave ushqimore do regjistrojnë një rënie vjetore këtë vit, duke ulur presionin mbi çmimet e shitjes me pakicë të ushqimeve.

Arsyeja kryesore për uljen e çmimeve të mallrave ushqimore është furnizimi i bollshëm për shumë kultura të rëndësishme, veçanërisht grurin dhe misrin.

Të korrat e parakohshme në muajt e fundit për të dy kulturat kryesore çuan në një rënie të vazhdueshme të çmimeve. Kontratat e së ardhmes së grurit kanë rënë pothuajse 10%, ndërsa kontratat e së ardhmes së misrit kanë humbur rreth 6% gjatë së njëjtës periudhë.

Fermerët rritën prodhimin si të grurit ashtu edhe të drithërave të misrit pas çmimeve më të larta pasi Rusia filloi pushtimin e saj të Ukrainës në vitin 2022. Eksportet ruse të grurit kanë përmbytur gjithashtu tregjet ndërkombëtare, duke i mbajtur çmimet të ulëta.

Edhe pse çmimet e grurit dhe misrit kanë parë një rënie të fortë, çmimet e orizit janë rritur vazhdimisht, me furnizimet globale të penguara nga kufizimet e eksportit të vendosura nga India, e cila përbën rreth 40% të prodhimit të orizit në botë. Të korrat e dobëta në vend vitin e kaluar gjithashtu i shtynë çmimet më të larta. Ndryshe nga rënia e parë në çmimet e grurit dhe misrit, kontratat e së ardhmes së orizit kanë fituar mbi 8% nga viti në ditë.

Çmimet globale të ushqimeve regjistruan një rënie prej 9% në vitin 2023, sipas Bankës Botërore. Në mënyrë të ngjashme, indeksi i çmimeve botërore të agjencisë së ushqimit të Kombeve të Bashkuara shënoi nivelin më të ulët të tre viteve në shkurt, por pa një rikthim të lehtë në mars, i nxitur nga rritjet për produktet e qumështit, mishin dhe vajrat vegjetale.

Moti i keq ka dëmtuar besimin e agrobizneseve dhe perspektivat e të korrave, me çmimin e kakaos që së fundmi është rritur në nivele rekord ndërsa fermerët e Afrikës Perëndimore luftojnë me motin e keq dhe sëmundjet.

Video