Tre fusha të reja nafte dhe dy puse gazi në Arabi, ky është zbulimi më i ri në shkretëtirën më të madhe në botë

10 Korrik 2024, 12:28Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Arabia Saudite, vendi me rezervat e dyta më të mëdha të naftës bruto në botë dhe eksportuesi më i rëndësishëm i naftës, ka njoftuar zbulimin e shumë fushave të reja të mëdha! Vendi rrit dhe më shumë rezervat e saj të plotësuara tashmë. Këto rezerva aktualisht janë mbi 260.000 milionë fuçi naftë bruto. Nga ana tjetër, katër fusha të gazit natyror janë gjetur në një nga shkretëtirat më të mëdha me rërë në botë, Rub al-Jali.

Fushat e reja u zbuluan nga kompania e naftës në Arabinë Saudite Aramco, më e rëndësishmja në botë, në lindje dhe juglindje të mbretërisë arabe. Për më tepër, zbulimet erdhën disa orë pasi kompania nënshkroi marrëveshje me vlerë 25 miliardë dollarë për investime të ndryshme në projekte të gazit natyror. Këto investime synojnë zgjerimin e rrjetit kryesor të gazit dhe zhvillimin e fazës së dytë të fushës së gazit Al Jafurah.

Në rajonin lindor të vendit janë zbuluar dy vendburime jokonvencionale nafte: i pari në “Ladam-2”, me kapacitet 5100 fuçi në ditë dhe 4.9 milionë fuçi gaz natyror në ditë dhe i dyti në pusin “Al Faruk-4”, i cili do të prodhojë 4557 fuçi naftë dhe 3.79 milion metër kub gaz natyror në ditë. Një tjetër zbulim është bërë në pusin “Mazaliy-62”, duke prodhuar 1780 fuçi naftë të lehtë në ditë dhe ‘vetëm’… 0,7 milionë metër kub gaz natyror në ditë. Këto zbulime nafte erdhën pikërisht kur mbretëria njoftoi se po ngrinte investimet e saj për të prodhuar më shumë naftë, duke pasur parasysh situatën aktuale të kërkesës dhe globale.

Shkretëtira Rub al-Khali është një nga shkretëtirat më të mëdha me rërë në botë, që është pjesë e shkretëtirës më të madhe arabe. Administrativisht, ajo përfshin pjesën më të madhe të të tretës jugore të Gadishullit Arabik, midis Arabisë Saudite, Omanit, Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Jemenit. Madhësia e saj është rreth 650.000 kilometra katrorë.

U vu re se nga pusi “Al Katuf-1” u zbulua një pikë e re e nxjerrjes së gazit natyror, me potencial për të prodhuar 7.6 milionë kub gaz natyror në ditë dhe 4.9 milionë metra kub të tjerë gaz natyror në ditë në pusin ‘Asikra-6’, të dyja të vendosura gjithashtu në Rub al Jali.

Arabia Saudite është përpjekur prej vitesh të diversifikojë ekonominë e saj, e cila është shumë e varur nga nafta, dhe po kërkon mënyra të reja për të prodhuar energji, veçanërisht ato që lidhen me gazin natyror dhe hidrogjenin.

Video