Kisha serbe lutet për terroristët e vrarë në Banjskë: Duan të na bëjnë pjesëmarrës dhe të na dëbojnë nga Kosova

27 Shtator 2023, 16:00Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Kisha Ortodokse Serbe

Kisha orthodhokse e Serbisë ka reaguar për sulmin terrorist në veri të Kosovës, duke u lutur për tre serbët e vrarë gjatë shkëmbimit të zjarrit me policinë.

Kisha serbe, duke e quajtur “Kosvën dhe Metohinë”, thotë se lutet për paqe mes shqiptarëve dhe serbëve të Kosovës, ndërsa shton se disa persona në Prishtinë, botë, por edhe në Beograd, po mundohen ta tërheqin Kishën në këtë konflikt për të realizuar dëbimin e saj nga Kosova.

“Kujtojmë gjithashtu se Kisha Ortodokse Serbe gjithmonë ka avokuar, sikurse edhe tani, që keqkuptimet në Kosovë dhe Metohi të zgjidhen në mënyrë paqësore dhe përmes dialogut, në mënyrë që të arrihet një bashkëjetesë paqësore e serbëve, shqiptarëve dhe të gjithë popujve të tjerë që jetojnë në këtë zonë”, thuhet ndër të tjera në reagim.

Reagimi i plotë i Kishës Serbe:

Me pikëllim të madh në zemrat tona, i lutemi Shpëtimtarit që të mirëpresë në Mbretërinë e Qiellit të gjithë serbët dhe shqiptarët që vuajtën më 24 shtator në Banjska të Kosovës. Shprehim ngushëllimet tona më të thella për të afërmit e viktimave dhe i lutemi Nënës së Shenjtë të Zotit t'u japë ngushëllim.

Ftojmë gjithashtu besimtarët që t'i luten Zotit për të gjitha viktimat, që Zoti t'u japë paqe të gjithëve, për të ardhmen e serbëve dhe shqiptarëve në Kosovë e Metohi. Ne duhet të dimë të vërtetën e thjeshtë të Ungjillit se nuk mund t'i kërkojmë Perëndisë paqe vetëm për veten tonë, por duhet të lutemi edhe për ata me të cilët jetojmë, me fqinjët tanë.

Megjithatë, me keqardhje vërejmë se shumë njerëz nga Prishtina dhe bota, por edhe nga Beogradi, me ideologji të ndryshme, po përpiqen ta paraqesin Kishën Ortodokse Serbe si pjesëmarrëse, edhe në fajtorët, konfliktet dhe ngjarjet tragjike. Qëllimi i atyre që duan ta tërheqin Kishën në konflikte tragjike me çdo kusht është të dëbojnë Kishën Serbe dhe besimtarët e saj nga Kosova e Metohia.

Prandaj, kujtojmë praninë e pandërprerë dhjetëshekullore të Dioqezës së Rashkës dhe Prizrenit në Kosovë e Metohi dhe më shumë se çdo gjë, se Kisha Ortodokse Serbe, me klerin, murgjit, murgeshat dhe besimtarët e saj, ka mbijetuar atje në të gjitha herë, në të gjitha kushtet, me gjithë persekutimet, vuajtjet dhe martirizimin më të tmerrshëm të murgjve, priftërinjve dhe besimtarëve, vetëm sepse ishin serbë ortodoksë, besnikë ndaj Krishtit dhe betimit të Kosovës.

Kujtojmë gjithashtu se Kisha Ortodokse Serbe gjithmonë ka avokuar, sikurse edhe tani, që keqkuptimet në Kosovë dhe Metohi të zgjidhen në mënyrë paqësore dhe përmes dialogut, në mënyrë që të arrihet një bashkëjetesë paqësore e serbëve, shqiptarëve dhe të gjithë popujve të tjerë që jetojnë në këtë zonë.

Vazhdojmë të lutemi dhe të mbështesim Peshkopin e Rashkës dhe Prizrenit Teodosije, meshtarët, murgjit, murgeshat dhe besimtarët.

Kisha Ortodokse Serbe shumë herë ka vënë në dukje politikën jashtëzakonisht të rrezikshme të imponuar nga autoritetet në Prishtinë, qëllimi i vetëm i të cilave është dëbimi i plotë i popullit serb dhe krijimi i një Kosove të vetme shqiptare (etnikisht-folëse).

Për këtë qëllim janë kryer sulme të panumërta ndaj faltoreve tona, ndaj popullit tonë, madje edhe ndaj fëmijëve serbë. Muajt e fundit janë arrestuar persona pa asnjë provë ose në bazë të provave të fabrikuara, është sekuestruar toka në pronësi të serbëve, me pak fjalë Kosova dhe Metohia është sot një vend, në të cilin nuk ka as liri e as jetë normale për serbët.

Ne dërgojmë një mesazh dashurie dhe përkujdesjeje të pakufishme atërore për vëllezërit dhe motrat tona në Kosovë e Metohi. Kisha Serbe do të vazhdojë t'ju ndihmojë ju, popullin e saj të vuajtur por krenar në Kosovë e Metohi. Shpresojmë të jemi në gjendje t'ju japim rehati, ngrohtësi dhe shpresë në këto ditë të vështira.

Në fund theksojmë se për Kishën Ortodokse Serbe, Kosova dhe Metohia janë pjesë e pandashme e shtetit të Serbisë. Ne mbështesim dhe inkurajojmë vazhdimin e dialogut paqësor me qëllim arritjen e paqes dhe zgjidhjen e çështjeve jetike për të gjithë ata që jetojnë në provincë.

Video