Mbretëria e Bashkuar po përballet me një rënie në çmimet e banesave. Më e forta që nga kriza e 2009

1 Shtator 2023, 23:40Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Mbretëria e Bashkuar po përballet me një rënie në çmimet e banesave

Çmimet e banesave janë 5.3% më të ulëta krahasuar me gushtin e vitit të kaluar në rënien më të madhe vjetore që nga viti 2009, sipas Nationwide.

Shoqëria e ndërtimit tha se rënia përfaqësonte një rënie prej 14,600 £ në një shtëpi tipike në MB që kur çmimet e shtëpive arritën kulmin në gusht 2022.

Shoqëria e ndërtimit tha se kostot më të larta të huamarrjes për blerësit kishin çuar në një ngadalësim të aktivitetit në tregun e banesave.

Miratimet e hipotekave janë gjithashtu rreth 20% nën nivelet para Covid.

Që nga dhjetori 2021, Banka e Anglisë ka ngritur normat e interesit 14 herë radhazi në një përpjekje për të frenuar rritjen e çmimeve të konsumit në MB. Norma bazë e bankës tani qëndron në 5.25%.

Kjo, nga ana tjetër, ka bërë që huadhënësit të rrisin normat e tyre të hipotekave, duke ushtruar presion në rritje te blerësit e shtëpive.

Kryeekonomisti Robert Gardner tha se rritja e kostos së huamarrjes nënkuptonte se rënia e çmimeve mesatare të banesave nuk ishte “e habitshme”.

Ai i tha për BBC se përballueshmëria për shtëpi ishte “shumë më e shtrirë se sa ishte më parë” duke treguar se një normë tipike tani është drejt 6% krahasuar me 1.5% në fund të 2021.

“Është e qartë se kjo ka pasur një ndikim të madh në tregun në tërësi,” shtoi ai. “Unë mendoj se do të duhet kohë që gjërat të përmirësohen fare.”

Sipas shërbimit të informacionit financiar Moneyfacts, norma mesatare dyvjeçare e hipotekës fikse të premten ishte 6.7%, ndërsa fiksimi mesatar pesëvjeçar ishte 6.19%.

Çmimet mesatare të banesave në MB arritën kulmin në 273,751 £ në gusht 2022, por ranë në 259,153 £ muajin e kaluar.

Ndërsa rënia është më e madhja që nga viti 2009, çmimet e pronave janë ende shumë më të larta se sa ishin në gusht 2021 kur mesatarja ishte 248,857 £.

Në mbarë vendin është një nga huadhënësit më të mëdhenj të hipotekave në vend. Por shifrat e shoqërisë së ndërtimit marrin parasysh vetëm blerësit me hipoteka dhe nuk përfshijnë ata që blejnë shtëpi me para në dorë ose marrëveshje blerja me qira.

Sipas faqes së internetit të pronave Zoopla, njerëzit me hipoteka aktualisht përbëjnë 60% të të gjitha shitjeve të shtëpive, krahasuar me 31.8% të blerësve me para në dorë dhe 8.2% të blerjeve me qira që përbëjnë 8.2%.

Video