Italia tërhiqet me kufirin e taksës së papritur ndaj bankave pas rënies së aksioneve

9 Gusht 2023, 14:18Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Italia tërhiqet me kufirin e taksës së papritur ndaj bankave pas rënies së aksioneve

Roma citon ‘stabilitetin financiar’, teksa kërkon të qetësojë tregun, pas masave të befasishme.

Aksionet e bankave italiane, rifituan terren të mërkurën, pasi qeveria u përpoq të trajtonte trazirat e tregut, duke u tërhequr pjesërisht nga taksa e papritur prej 40% e vendosur për sektorin bankar.

Ministria e Financave tha në një deklaratë se tatimi mbi të ardhurat neto nga interesi, do të kufizohej në 0.1 për qind të aktiveve, pa specifikuar saktësisht se çfarë mase do të përdoret. Analistët në Jefferies, thanë se kufiri do të përgjysmonte ndikimin e pritshëm të taksës.

Intesa Sanpaolo dhe UniCredit, dy bankat më të mëdha të vendit, hapën më shumë se 2 për qind, në fillimin e tregtimit të mërkurën.

Ministria e Financave, tha se kufiri kishte “qëllim ruajtjen e stabilitetit financiar të huadhënësve”.

Një burim bankar në Milano, tha se kufiri do ta bënte taksën “shumë më të menaxhueshme” dhe do të rriste rreth 1.8 miliardë euro, në kontrast me vlerësimet e mëparshme, prej më shumë se 4.5 miliardë euro, të përllogaritura nga analistët në Jefferies dhe Equita.

Një projekt fillestar që përcakton detajet e taksës, kishte thënë se taksa do të kufizohej në 25 për qind të aktiveve neto të bankave, por një version i mëvonshëm zyrtar, nuk përmendi asnjë kufi, duke shtuar paqartësi.

Tregjet kishin reaguar të tronditur, duke i çuar aksionet e huadhënësve të mëdhenj italianë, në rënie midis 5.9 dhe 10.8 për qind, në kohën kur tregtimi përfundoi të martën.

Ministria e Financave, shtoi se bankat që kishin rregulluar tashmë normat e tyre të depozitave, “siç rekomandohet në një shënim nga Banka e Italisë në shkurt”, nuk do të shihnin ndonjë ndikim domethënës nga taksa e propozuar.

Një ekzekutiv bankar në Milano, tha se “ping-pong ishte tronditës”, por shtoi se sinjalizonte, se qeveria kishte marrë përsipër një reagim negativ.

Taksa, e miratuar në një mbledhje të kabinetit të hënën vonë, duhet ende të sigurojë miratimin parlamentar. Nëse vazhdon, ai do të zbatohet për të ardhurat neto nga interesi, të krijuara nga diferenca midis normave të kredisë dhe depozitave të bankave.

Masa në dukje e nxituar, pasoi presionin politik ndaj koalicionit të djathtë të kryeministres Giorgia Meloni, për të bërë më shumë për të ndihmuar familjet e goditura nga rritja e normave dhe inflacioni.

Administrata e saj, kishte kritikuar më parë bankat, që nuk arritën të kalonin rritjen e normave të interesit te kursimtarët e vegjël.

Lëvizja fitoi një mbështetje të opozitës të martën: udhëheqësi i lëvizjes populiste Cinque Stelle, Giuseppe Conte, tha në mediat sociale: “Më mirë vonë se kurrë”. Ligjvënësit nga Partia Demokratike e qendrës së majtë, gjithashtu duartrokitën masën.

Qeveria tha të martën, se pragu për vendosjen e taksës prej 40 për qind, do të bazohej në diferencën midis të ardhurave neto nga interesi në 2021 dhe shifrës për 2022 ose 2023, cilado qoftë më e madhe.

Bankat do të paguanin tatimin, sapo të ardhurat e tyre neto nga interesi për vitin e zgjedhur, të kalonin 2021 me 5 ose 10 për qind. / The Financial Times

Video