FMN: Rritja globale gjatë vitit 2024 do të jetë më e fortë se sa pritej

31 Janar 2024, 10:06Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Rritja globale është më e fortë se sa pritej dhe do të jetë 3.1% në vitin 2024, njësoj si në vitin 2023, pasi SHBA dhe ekonomitë në zhvillim kanë treguar elasticitet ndaj krizave të mëparshme, me konsum të fortë që nxit rritjen, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN). FMN-ja ka rritur parashikimin e saj të mëparshëm me 0.2%, në raportin e saj të fundit të Perspektivës Ekonomike Botërore, duke marrë parasysh përmirësimet për Kinën, Shtetet e Bashkuara dhe ekonomitë e mëdha në zhvillim. PBB-ja globale pritet të përshpejtohet pak në vitin 2025, me 3.2%. Megjithatë, rritja globale është historikisht e ulët, PBB-ja mesatare globale e viteve 2000-2019 ishte 3.8%.

Perspektiva për Evropën është ulur pak për këtë vit, kryesisht për shkak të një rritjeje më të dobët se sa pritej në vitin 2023. Kushtet e shtrënguara monetare dhe në disa raste, tërheqja e mbështetjes fiskale pas pandemisë, e shoqëruar me produktivitetin e ulët frenuan bllokun performancës. Edhe ekonomitë evropiane po mbanin ende shenjat e ekspozimit relativisht të lartë ndaj luftës në Ukrainë. FMN vlerësoi se ekonomia e Eurozonës është zgjeruar me 0.5% në 2023.

Më tej në vitin 2024, FMN uli parashikimin e saj me 0.3% krahasuar me raportin e tij të mëparshëm në tetor dhe tani ajo parashikon një rikuperim, me rritjen e PBB-së që arrin në 0.9% në bllok, e nxitur nga konsumi më i fortë i familjeve, si inflacioni më i ngadalshëm dhe rritja e të ardhurave reale. lindin. Ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar po përballet me një skenar të ngjashëm me një rikuperim modest prej 0.6% rritje në 2024, pas një vlerësimi prej 0.5% në 2023, pasi efektet negative të vonuara të çmimeve të larta të energjisë zbehen. Më vonë në vitin 2025, ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar parashikohet të rritet me 1.6%, pasi disinflacioni ka të ngjarë të rezultojë në lehtësimin e kushteve financiare nga Banka e Anglisë me rikuperimin e të ardhurave reale.

Gjermania, ekonomia më e fortë në BE, vlerësohet të shohë një tkurrje, PBB-ja e saj parashikohet të bjerë me 0.3% në 2023 dhe do të rikuperohet duke arritur një rritje prej 0.5% këtë vit, përpara se të arrijë 1.6% në 2025. Franca, ekonomia e dytë më e madhe në bllok, pritet të ketë 1% rritje këtë vit dhe 1.7% në 2025. Italia ka ndoshta perspektivën më të dobët të ekonomive kryesore në Eurozonë, pasi FMN vlerëson 0.7% rritje në 2023, si dhe në 2024 – dhe vetëm 1.1% për vitin e ardhshëm. Nga ana tjetër, Spanja pritet të shohë një rritje prej 1.5% këtë vit, pasi ka parë 2.4% në 2023, dhe pritet të kthehet në rrugën e duhur me 2.1% në 2025.

Parashikimi vë në dukje se Rusia ka treguar një performancë më të fortë se sa pritej në vitin 2023, për shkak të shpenzimeve të larta ushtarake dhe konsumit të fortë. Këto luajtën një rol në rritjen e pritjeve të PBB-së së Rusisë nga FMN në 2.6% në vitin 2024, gjë që mund të pasohej nga një rënie e mprehtë dhe të tregonte vetëm 1.1% rritje në 2025. Shtetet e Bashkuara, megjithatë, duke u dëshmuar të jenë më elastike se sa pritej, po përballen me një ngadalësim nga majat e saj aktuale. Kryesisht për shkak të kushteve të shtrënguara monetare dhe kostove të larta të huamarrjes, FMN pret që GDP e SHBA të ngadalësohet nga 2.5% në 2023 në 2.1% këtë vit – dhe 1.7% në 2025.

Ekonomia amerikane pritet gjithashtu të ketë efekte të vonuara të shtrëngimit gradual fiskal dhe tregu i punës të jetë më i butë, me më pak vende të lira pune dhe papunësi pak më të lartë. Kjo mund të ulë konsumin, burimi i dy të tretave të rritjes në ekonominë më të madhe në botë. Megjithatë, për këtë vit, FMN-ja shtoi një rishikim në rritje prej 0.6% që nga raporti i tetorit 2023 bazuar në rezultatet e një rritjeje më të fortë se sa pritej në 2023.

Ajo që shihet si motori i rritjes globale mund të mos ketë më avull, pasi rritja në Azinë në zhvillim dhe në zhvillim pritet të bjerë në dy vitet e ardhshme. Vlerësimi i FMN-së është përkatësisht 5.4%, 5.2% dhe 4.8% për 2023, 2024 dhe 2025. Megjithatë, parashikimi i këtij viti është modifikuar në rritje me 0.4%, kryesisht për shkak të performancës më të mirë se sa pritej nga ekonomia kineze. Raporti vë në dukje se rritja ekonomike mund të jetë edhe më e lartë se parashikimi aktual për shkak të dezinflacionit më të shpejtë se sa pritej dhe politikës fiskale mbështetëse të zgjatur në të gjithë globin, si dhe një rimëkëmbje më të shpejtë në Kinë dhe nëse inteligjenca artificiale po rrit produktivitetin në nivel të mesëm. 

Megjithatë, rritja mund të frenohet nga rritjet e reja të çmimeve të mallrave nga goditjet gjeopolitike, duke përfshirë sulmet e vazhdueshme në Detin e Kuq duke nxitur inflacionin, duke çuar në norma të larta për një periudhë më të gjatë se sa pritej. Kjo do të pengonte bizneset të merrnin para dhe të investonin, duke ngadalësuar rritjen ekonomike. Rritja e lëkundur në Kinë, e nxitur kryesisht nga frika në lidhje me sektorin e saj të pronave, mund të lërë gjithashtu një gjurmë serioze në ekonominë globale, pasi ajo siguron 25% të PBB-së së saj.

FMN këshillon politikëbërësit që të orkestrojnë me kujdes uljen përfundimtare të inflacionit, ndërkohë që është gjithashtu e rëndësishme që gradualisht të tërhiqet mbështetja fiskale, e krijuar gjatë pandemisë Covid-19, duke vënë në dukje se borxhet e qeverisë po arrijnë nivele shumë të larta. Politika më e lirshme fiskale mund të mbështesë përkohësisht rritjen.

Megjithatë, është koha për të rindërtuar tamponët për t’u përgatitur për goditjet e ardhshme dhe për të arritur qëndrueshmërinë e borxhit, vuri në dukje gjithashtu raporti. Sipas FMN-së, reformat e nevojshme strukturore do të përforconin rritjen e produktivitetit dhe qëndrueshmërinë e borxhit. Gjithashtu, nevojitet një koordinim shumëpalësh më efikas për, ndër të tjera, për të krijuar hapësirë për investime të nevojshme, si dhe për të zbutur efektet e ndryshimeve klimatike.

Video