Cilat janë shtetet që prodhojnë më shumë vaj ulliri? Po Shqipëria ku renditet?

8 Shkurt 2024, 11:29Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Vaji i ullirit është një nga llojet më të njohura të vajrave në treg dhe është gjithashtu i gjithanshëm në përdorim dhe i shëndetshëm. Por për disa vende, vaji i ullirit më shumë se thjesht një opsion i shëndetshëm gatimi, është një burim kryesor të ardhurash. Referuar një raporti global të publikuar së fundmi, për vende si Spanja, Italia dhe Turqia, të cilat janë tre vendet kryesore prodhuese të vajit të ullirit,  eksporti i këtij produkti është burim i madh të ardhurash.

Si janë të listuara shtetet sa i takon prodhimit?

Specifikisht për 2023-2024 Spanja ka prodhuar 7.66 milionë tonë vaj ulliri, Italia afro 2.9 milionë tonë, Turqia 2.1 milionë tonë. Ndër vendet që prodhojnë sasi të larta, janë gjithashtu Tunizia me 2 milionë tonë, Greqia me 1.9 milionë tonë,  Portugalia 1.5 milionë tonë, 1 milionë tonë Maroku, ndërsa ka shtete që nuk prodhojnë fare siç është i Irlanda, Polonia dhe Suedia.

Ku ndodhet Shqipëria sa i takon prodhimit?

Referuar të dhënave zyrtare,  në vendin tonë për vitin 2023-2024 janë prodhuar 16 mijë tonë, duke u renditur në vendin e 16-të ndër 30 shtete prodhuese.

Siç pasqyron lista e prodhimit të vajit të ullirit sipas vendeve, ka më shumë se disa vende që prodhojnë pak ose aspak vaj ulliri. Ka gjithashtu një numër të konsiderueshëm vendesh që prodhojnë sasi të konsiderueshme vaj ulliri, por jo në shkallën e prodhuesve kryesorë.

Vaji i ullirit është një produkt shumë i kërkuar dhe sa më e lartë të jetë cilësia aq më shumë njerëz janë të gatshëm të paguajnë. Pra, nuk është çudi që një pjesë e konsiderueshme e  vajit të ullirit me cilësi më të lartë vjen nga eksportuesit kryesorë në botë të vajit të ullirit. Vlerësimi dhe popullariteti i vajit të ullirit vërteton gjithashtu teorinë e ofertës dhe kërkesës, pasi Spanja dhe Italia kombinohen për të prodhuar rreth 10 milionë tonë vaj ulliri në vit.

Video