Ishulli i vetëm në botë që ka funksionuar për 28 ditë vetëm me energjinë e erës dhe ujit

10 Dhjetor 2023, 11:10Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

El Hierro, më i vogli nga ishujt Kanarie, është i vetmi ishull në botë që ka funksionuar për 28 ditë rresht duke përdorur vetëm energjinë e erës dhe ujit. I shpallur Rezervat dhe Gjeopark Botëror i Biosferës së UNESCO-s, ishulli vullkanik 1.1 milion-vjeçar është në rrugën e duhur për të qenë 100 për qind i vetë-mjaftueshëm me energji përmes burimeve të pastra dhe të rinovueshme.

10,000 banorët e tij dhe qeveria lokale janë po aq të përkushtuara për qëndrueshmërinë e ishullit. Hidrocentrali Gorona del Viento, me një kapacitet të instaluar të energjisë së erës prej 11.5 MW, është burimi kryesor i prodhimit të energjisë elektrike në ishull.

Ai kombinon prodhimin e erës me gjenerimin e hidrocentraleve të depozitimit me pompë. Kjo do të thotë se përdor një pjesë të energjisë së prodhuar nga era për të pompuar ujin në një rezervuar në rrjedhën e sipërme, në mënyrë që të mund të përdoret më pas për të lëvizur turbinat e hidrocentraleve për të shfrytëzuar sa më shumë burimet e rinovueshme të prodhimit të energjisë elektrike më vonë.

Banorët e moshuar të El Hierro kujtojnë një thatësirë që goditi në vitin 1948, kur anijet e destinuara për të shpërndarë ujë e humbën ishullin sepse ishte “shumë i vogël dhe shumë larg”. Që atëherë, është bërë përparim në vetë-mjaftueshmërinë dhe nuk ka nevojë të mbështetet në ndihmën e jashtme për qëndrueshmëri.

Koha e parë radhazi e El Hierro duke përdorur vetëm energji të rinovueshme ishte më 9 gusht 2015, kur i gjithë ishulli kaloi dy orë duke punuar vetëm me burime të rinovueshme. Ishte një arritje e lindur nga një plan zhvillimi i qëndrueshëm i vitit 1996 për të garantuar një nivel dhe cilësi të përmirësuar të jetës për popullsinë dhe ruajtjen e zonave natyrore.

Gorona del Viento, një termocentral hidrocentral, filloi të funksionojë me kapacitet të plotë në korrik 2015 dhe që atëherë ka qenë një objekt kyç për integrimin e burimeve të rinovueshme në sistemin e energjisë elektrike. Përpara se të vihej në punë në vitin 2014, burimet e rinovueshme furnizonin vetëm 2.2 për qind të kërkesës për energji elektrike në El Hierro.

Më 25 janar 2018 dhe për 18 ditë radhazi, termocentrali El Hierro arriti të furnizonte të gjithë kërkesën e ishullit për energji elektrike. Që atëherë, bota shikonte se si ishulli i vogël i Atlantikut vazhdoi të provonte se energjitë e rinovueshme janë një zgjidhje e zbatueshme për ata që jetojnë në territore të izoluara anembanë botës.

Çdo fitim i bërë nga përdorimi i burimeve të rinovueshme të energjisë kanalizohet përsëri në krijimin e sistemeve më efikase të shpërndarjes së ujit, paneleve të energjisë diellore dhe programeve arsimore. Në vitin 2000, El Hierro u caktua një Rezervë Biosfere e UNESCO-s – një titull i rezervuar për zonat që promovojnë zgjidhje që pajtojnë ruajtjen e biodiversitetit me përdorimin e tij të qëndrueshëm.

Duke ecur përgjatë rrugëve dredha-dredha të El Hierro, ka ndërtime të kufizuara të bëra nga njeriu midis peizazheve. Në vend të kësaj, pamje dramatike të rrënojave të zeza vullkanike, shkretëtirave hënore, shkëmbinjve të thellë ose pyjeve të harlisur mund të gjenden në çdo drejtim.

Video