Çfarë lloj temperamenti ka fëmija juaj? Zbulojeni dhe çfarë sugjerojnë ekspertët

28 Shtator 2023, 20:19Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Çfarë lloj temperamenti ka fëmija jua

Personaliteti vendoset te njerëzit me kalimin e kohës për shkak të përvojave të tyre. Megjithatë, foshnjat lindin me një temperament të caktuar që ju duhet të dini se si ta kanalizoni, përmirësoni ose korrigjoni në mënyrë që ata të jenë të lumtur. Për më tepër, ata duhet të mësojnë të menaxhojnë siç duhet emocionet e tyre në mënyrë që të përshtaten më mirë me shoqërinë.

Temperamentet e fëmijërisë:

Temperament i lehtë

Në përgjithësi, ky temperament është i dukshëm që nga lindja. Këta fëmijë janë të gëzuar dhe jokërkues dhe përshtaten lehtësisht me rutinat. Ata priren të flenë mirë dhe të përshtaten me sukses me situatat e reja. Në fakt, emocionet dhe reagimet e tyre janë mjaft të moderuara. Ata nuk janë dramatikë, agresivë ose të disponuar.

Ata janë fëmijë të urtë dhe të lehtë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se zhvillimi i personalitetit të tyre duhet të neglizhohet. Në fakt, ata ndonjëherë mund të përfundojnë të jenë mjaft introvertë me një tendencë për të fshehur emocionet e tyre. Mund të ndodhë edhe që ata të kenë vëllezër e motra me karaktere pak më komplekse.

Temperament i avashtë

Këta fëmijë janë mjaft të rezervuar dhe nuk përshtaten veçanërisht mirë me ndryshimet. Ata janë disi të frikësuar dhe jashtëzakonisht të lidhur me prindërit e tyre. Në përgjithësi, ata priren të jenë mjaft pasivë dhe disi të ngadaltë dhe të turpshëm. Ata kanë nevojë për shumë kohë për të bërë gjëra të tilla si ngritja, veshja, lidhja e lidhësve të këpucëve etj.

Ekspertët sugjerojnë që kur këta fëmijë arrijnë moshën gjashtë-tetë vjeç, ata shpesh bëjnë një hap maturimi dhe përmirësohen. Ata mund ta kenë mjaft të vështirë të mësojnë të lexojnë dhe të shkruajnë, por, në përgjithësi, ata zakonisht arrijnë dhe zhvillohen plotësisht.

Temperamenti aktiv

Këta fëmijë kanë qarë që kur kanë lindur. Ata janë disi të irrituar, por shpesh jashtëzakonisht të shndritshëm. Ata e kanë të vështirë të flenë dhe e kanë të vështirë të përshtaten me ndryshimet. Ata kanë tendencë të nervozohen lehtë. Në fakt, ata janë fëmijë kërkues, nervozë, të cilët shfaqin emocione të ekzagjeruara të gëzuara dhe të trishtuara.

Ata shpesh shkojnë nga një ekstrem në tjetrin. Për shembull, ata lëshojnë zemërim dhe menjëherë kërkojnë dashuri. Duket se të dy i duan dhe i urrejnë prindërit e tyre në të njëjtën kohë. Nëse keni një fëmijë të tillë, duhet të vendosni udhëzime, rutina dhe rregulla të qarta. Nëse ata kanë zemërim, injorojini ato. Lërini të kuptojnë se me ato lloj reagimesh nuk do të arrijnë asgjë.

Jini kërkues me ta, por gjithashtu tregoni afërsi dhe mirëkuptim duke biseduar me ta. Shpjegoni pse vendosni rregulla dhe pse i ndëshkoni ato herë pas here. Mësojini ata të menaxhojnë zemërimin e tyre, ta shmangin atë. Thuajuni të mendojnë para se të veprojnë. Mbani në mend se këta fëmijë mund të bëhen të rritur jashtëzakonisht krijues dhe të pavarur.

Video