Linjat ajrore rrisin fitimet, numër rekord i udhëtarëve që zgjedhin avionin

3 Qershor 2024, 13:46Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Linjat ajrore globale rritën parashikimin e tyre të fitimit për vitin 2024 në një kohë që një numër rekord i udhëtarëve zgjedhin të fluturojnë. Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror – IATA – tha se priste që industria në mbarë botën të gjeneronte 30.5 miliardë dollarë fitim këtë vit, më i lartë se 27.4 miliardë dollarë të rishikuar në 2023, pasi transportuesit mbajnë një kufi mbi kostot themelore të punës, pavarësisht grevave të fundit. Kjo vjen vetëm katër vjet pasi industria u shemb në një humbje prej 140 miliardë dollarësh në vitin 2020 si rezultat i pandemisë.

Megjithatë, industria e linjave ajrore paralajmëroi se aftësia e saj për të shërbyer një rikthim të fortë të kërkesës për udhëtime po pengohet nga ndërprerja e zinxhirëve të furnizimit global, duke përfshirë dërgesat e flotës së saj.

Rendimenti i pasagjerëve – ose shuma mesatare e paguar nga një pasagjer për të fluturuar një milje – pritet të rritet me 3.2% krahasuar me vitin 2023, konfirmoi IATA. Pjesërisht, kjo është për shkak se rritja e kapacitetit është e kufizuar, duke rritur çmimet mesatare. Në të kundërt, shifra korresponduese për ngarkesat pritet të bjerë 17.5% në 2024 pasi transporti i mallrave kthehet drejt modeleve normale pas situatës gjatë pandemisë. Aktiviteti i linjave ajrore shihet gjerësisht si një provë për besimin e biznesit ose konsumatorit, si dhe për tregtinë.

Industria ka kosto të larta fikse dhe rregullore që dekurajojnë shumicën e bashkimeve ndërkufitare, që do të thotë se ajo mbetet e fragmentuar. Marzhi mbetet i hollë; pasi regjistrohet ende një diferencë prej pak më shumë se 3%. Kjo performancë është ende shumë më e ulët se niveli ku industria duhet të jetë.

Në Azi, IATA e trefishoi parashikimin e saj të fitimit të industrisë për vitin 2024 në 2.2 miliardë dollarë, pavarësisht rimëkëmbjes së ngadaltë në udhëtimet ndërkombëtare në Kinë. Me 14.9 miliardë dollarë, e pandryshuar nga parashikimet e mëparshme, Amerika e Veriut mbetet rajoni më fitimprurës me shpenzime të forta konsumatore pavarësisht presionit të kostos së jetesës.

Video