Çfarë është “sëmundja X”? Epidemiologët japin alarmin për një pandemi të re vdekjeprurëse

26 Maj 2023, 08:02Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Foto ilustruese

Organizata Botërore e Shëndetësisë  ka një listë të “viruseve prioritare” që mund të shkaktojnë pandeminë e ardhshme vdekjeprurëse.

Shumica e këtyre sëmundjeve janë tashmë të njohura, Ebola, SARS dhe Zika kanë qenë në “heshtje” vitet e fundit, por në listën e OBSH-së është një virus me emrin e tmerrshëm “Sëmundja X”. Termi “Sëmundja X” përdoret nga OBSH si një zëvendësues për të përshkruar një sëmundje që është e panjohur për shkencën mjekësore.

Dhe si një sëmundje pavarësisht nëse është një virus, baktere, ose diçka tjetër ka shumë të ngjarë që nuk ka vaksina ose trajtime të disponueshme.

“Ky është një skenar për të cilin duhet të përgatitemi. Kjo është sëmundja X”, tha epidemiologu i shquar amerikan Dr. Richard Hatchet.

Skenarët për origjinën e viruseve “sëmundja X”  ose “zombi”

Epidemiologët besojnë se sëmundja e radhës X do të jetë zoonotike, që do të thotë se do të vijë nga kafshë të egra ose shtëpiake dhe më pas do të përhapet dhe infektojë popullatën. Ebola, HIV/AIDS dhe COVID-19 ishin epidemi zoonotike.

“Lëshimi i viruseve të tilla, qoftë përmes aksidenteve laboratorike ose si një akt bioterrorizmi, mund të çojë në një sëmundje fatale X dhe është cilësuar si një rrezik global,” thonë shkencëtarët .

Një burim tjetër i mundshëm mund të jenë viruset “zombie” që janë bllokuar me shekuj, por që po çlirohen nga një klimë që po ngroh.

Video