Grekët revoltohen me dokumentarin e Netflix: Na nxjerr të lodhur në betejat me italianët gjatë Luftës së Dytë Botërore

27 Dhjetor 2023, 20:02Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Ushtarë grekë, Lufta e Dytë Botërore

Shumë grekë janë revoltuar kur panë dokumentarin e fundit të Netflix të titulluar "Lufta e Dytë Botërore: Nga Fronti".

Dokumentari, i cili përfshin pamje të zgjeruara arkivore dhe perspektiva nga të gjitha palët e përfshira në konflikt, e karakterizon rezistencën greke ndaj pushtimit italian të Luftës së Dytë Botërore si të dobët.

Dokumentari lë të kuptohet se Greqia tregoi vetëm rezistencë të dobët ndaj Italisë, ndërkohë që nuk ka asnjë referencë për mbrojtjen e ngritur nga ushtria greke, që siç pretendojnë historianët e vendit fqinj, luftoi fort kundër shanseve për të zmbrapsur forcat e Musolinit në Shqipëri.

Greqia luftoi për 219 ditë, nga tetori 1940 deri në prill 1941, derisa Gjermania naziste nisi një sulm të madh. Gjatë gjithë kësaj periudhe, Greqia pësoi 13,325 vdekje, 62,663 plagosje dhe 1,290 individë të listuar si të zhdukur.

Video