Studimi i ri: Një analizë gjaku tregon nëse organet po plaken shpejt duke parashikuar sëmundjet

7 Dhjetor 2023, 20:01Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Një analizë gjaku ju tregon se cili organ do të plaket së pari

Shkencëtarët besojnë se mund të bëjnë një test gjaku për të kontrolluar se sa shpejt plaken organet e brendshme të një personi dhe madje të parashikojnë se cilat prej tyre së shpejti mund të shfaqin probleme.

Ekipi i Universitetit Stanford thotë se ata mund të monitorojnë 11 pjesë kryesore të trupit, duke përfshirë zemrën, trurin dhe mushkëritë.

Këtë e provuan në mijëra të rritur, kryesisht të moshës së mesme ose më të vjetër.

1 në 5 të rritur mjaft të shëndetshëm të moshës mbi 50 vjeç mund të ketë të paktën një organ që plaket shpejt, sugjerojnë rezultatet.

Dhe 1 deri në 2 në çdo 100 persona mund të kenë disa organe që janë më të vjetra se mosha e personit.

“Ndërsa ideja e kontrollit mund të jetë e frikshme, mund të jetë një mundësi për të ndërhyrë dhe për të shmangur problemet”, thonë studiuesit.

Njohja se cilat organe janë në rënie të shpejtë mund të ndihmojë në zbulimin e problemeve shëndetësore që mund të shfaqen, thonë studiuesit në revistën Nature.

Për shembull, një zemër “e vjetër për kohën e vet” rrit rrezikun e atakut të zemrës, ndërsa një tru që plaket me shpejtësi mund të jetë më i prirur ndaj demencës.

Në studim, plakja e shpejtë e një ose më shumë organeve lidhej me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të caktuara dhe vdekjes gjatë 15 viteve të ardhshme.

Pjesët e trupit që ata kontrolluan përfshijnë:

Truri, zemra, mëlçisë, mushkëritë, zorrët, veshkave, yndyrë, enët e gjakut (arteriet), indi imunitar, muskujt, pankreasi.

Një nga studiuesit, Dr Tony Wyss-Coray, shpjegoi: “Kur krahasuam moshën biologjike të secilit prej këtyre organeve për çdo individ me homologët e tij midis një grupi të madh njerëzish pa sëmundje të dukshme të rënda, zbuluam se 18.4% e atyre të moshës 50 vjeç ose më të vjetër kishin të paktën një organ të plakur dukshëm më shpejt se mesatarja dhe ne zbuluam se këta individë janë në rrezik të shtuar për sëmundje në atë organ të veçantë në 15 vitet e ardhshme.”

Tani universiteti ka dorëzuar dokumentacionin për të mbajtur të drejtën e autorit për testin, në rast se ai mund të përdoret dhe shitet në të ardhmen.

Profesor James Timmons, ekspert në shëndetin dhe sëmundjet e lidhura me moshën në Universitetin Queen Mary të Londrës, ka studiuar gjithashtu moshën biologjike.

Ai tha se gjetjet e fundit ishin mbresëlënëse, por ka nevojë që të merren në studim më shumë njerëz, veçanërisht më të rinjtë me prejardhje të ndryshme etnike.

Video