Kanceri i gjirit te meshkujt është i rrallë, por ekziston. Këtu janë shenjat paralajmëruese

4 Tetor 2023, 13:49Dhoma e rrëfimit SHKRUAR NGA ENTELA RESULI
Foto ilustruese

Kanceri i gjirit është një sëmundje që zakonisht prek gratë dhe është një temë e anashkaluar shpesh kur bëhet fjalë për burrat, të cilët gjithashtu mund ta shfaqin sëmundjen, edhe pse në një shkallë shumë më të ulët.

Për disa arsye, kanceri i gjirit tek meshkujt shpesh diagnostikohet në një fazë të mëvonshme sesa tek femrat.

"Kanceri i gjirit mashkullor priret të jetë më agresiv dhe më i avancuar, krahasuar me kancerin e gjirit të femrave", thonë ekspertët e shëndetit në SHBA.

Meqenëse kanceri i gjirit tek meshkujt është një diagnozë e rrallë, nuk është në mendjen e shumicës së njerëzve – dhe shumë meshkuj as nuk e dinë se mund të zhvillojnë fizikisht sëmundjen.

Kjo do të thotë se është thelbësore që ata të jenë të vetëdijshëm për shenjat e kancerit të gjirit dhe të dinë nëse kanë ndonjë faktor rreziku. Këtu, ekspertët ndajnë shenjat paralajmëruese dhe çfarë duhet të dini për sëmundjen.

Një gungë mund të jetë shenjë e kancerit të gjirit.

Një masë e re në zonën e gjoksit është një shenjë e zakonshme e kancerit të gjirit. Kjo mund të duket si një gungë e vogël me madhësi bizele dhe shpesh është shenjë që çon në një diagnozë të kancerit te meshkujt.

Ndryshimet e thithkave dhe lëkurës janë gjithashtu shkak për shqetësim.

Kur thithka juaj përmbyset papritur, është një shenjë shqetësuese e kancerit të gjirit mashkullor. Në përgjithësi, çdo ndryshim në lëkurë në zonën e gjoksit duhet të jetë një flamur i kuq. Në momentin kur vëreni gunga ose ndryshime të lëkurës, kanceri ka të ngjarë të jetë tashmë i avancuar.

Përdorimi i estrogjenit gjithashtu i vë njerëzit në rrezik më të lartë.

Njerëzit që përdorin estrogjen për çdo lloj trajtimi ose procedurë mjekësore janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të gjirit.

Kjo mund të jetë e vërtetë për gratë transgjinore që po i nënshtrohen procedurave të afirmimit të gjinisë dhe për njerëzit që i nënshtrohen trajtimeve hormonale për kushte të caktuara mjekësore.

*'Dhoma e Rrëfimit' rubrikë ekskluzive e Vox News.

***

©Copyright Vox News
Ky artikull është ekskluziv i Vox News, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, "Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to". Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Vox News dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

Video