Hijet e dyshimit / Green Coast i Samir Manes si lavatriçe e pastrimit të parave të krimit e korrupsionit

21 Shtator 2023, 19:00Investigim SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Samir Mane / Green Coast

Një aksion i 2021 i Prokurorisë së Tiranës dhe dosja e Arben Ahmetajt në SPAK ngrenë hije të fortë dyshimesh se investitorët strategjikë në Shqipëri po përdoren gjerësisht për pastrimin e parave të pista të dyshuara me burim trafikun e drogës, apo korrupsionin.

Në rastin e parë bëhet fjalë për hetimet pasurore të nisura nga prokuroria ndaj Alban Xhepës, person i skeduar nga autoritetet italiane me akuzën e trafikut të drogës. Ndaj tij, prokuroria njoftoi në 2021 sekuestrimin e një morie pronash, nga automjete, apartamente e deri tek bizneset.

Mes pronave të sekuestruara renditet edhe një restoranti me emrin Heat i vendosur në Green Coast të Samir Manes në Palasë. Restoranti është hapur në maj të vitit 2020. Një vit më vonë ishte objekt sekuestrimi, ndërsa më 11 mars 2022, sipas dokumentacionit të dorëzuar në QKB është mbyllur si aktivitet.

Megjithatë, Alban Xhepa nuk është i vetmi që i ka qëndruar larg Green Coast në Palasë këtë verë. Burime të shumëfishta të Voxnews.al konfirmojnë shumë pronarë VIP të vilave luksoze të ndërtuara nga Samir Mane nuk e kanë kaluar postbllokun e rrethimit të tyre. E thënë më thjesht, kanë qendruar larg pronave mijëra-euroshe që kanë blerë në këtë resort dhe që në një pjesë të mirë kanë përdorur skemën e Arben Ahmetajt, ose skema të ngjashme duke i regjistruar në emër të personave të tretë.

Arsyeja se përse u janë prishur pushimet e këtij viti ka qenë SPAK dhe Byroja Kombëtare e Hetimit. Kjo e fundit, me urdhër të prokurorëve të posaçëm është stacionuar pothuajse në mënyrë të përhershme pranë resortit në gjueti të parave të krimit të organizuar dhe korrupsionit.

SPAK dhe BKH kanë indicie dhe dyshojnë se Green Coast është përdorur gjerësisht si lavatriçe për pastrimin e parave, si nga persona me rekorde kriminale, ashtu edhe nga zyrtarë të korruptuar të të gjitha niveleve.

Pastrimi i parave është një proces që kërkon dy palë. Njëra palë është ajo që ka paratë në të zezë e që synon t’i fusë në sistem. Pala tjetër është ajo që e mundëson t’i fusë në sistem. Përgjegjësitë ligjore të secilës palë përcaktohen nga nenet 287 dhe 287/a të Kodit Penal.

Për rastin e parë, neni 287 parashikon dënim me burg nga 7 deri në 15 vite. Kjo është njëra nga tre akuzat e ngritura ndaj Arben Ahmetajt. Për palën e dytë, neni 287/a parashikon tekstualisht se: ‘Kushdo që blen, merr, fsheh apo, në një mënyrë tjetër, përvetëson për vete ose një palë të tretë, apo ndihmon në blerjen, marrjen, fshehjen ose përdorimin e parave apo mallrave të tjera, duke ditur se një person tjetër ka përfituar këto para apo mallra, si pasojë e kryerjes së një vepre penale ose veprimtarie kriminale, dënohet me burgim nga gjashtë muaj gjer në tre vjet’.

Sipas këtij parashikimi, drejtuesit ekzekutivë të Green Coast mund të jenë subjekt hetimor i SPAK-ut dhe të rrezikojnë deri në tre vite burg. Por, në rastin e resortit Green Coast dhe Val-a-Mar në Gjirin e Lalëzit, dyshimet e SPAK flasin për një aktivitet pastrimi parash të një shkalle industriale, që do të thotë se e gjithë skema buron më lart se sa thjesht drejtuesit e kompanive të Samir Manes.

Megjithatë, të gjitha këto deri më tani mbeten në kuadrin e dyshimeve të forta se kompanitë e Samir Manes kanë ndihmuar në pastrimin e parave të korrupsionit dhe të krimit të organizuar. Për t’i provuar, apo për t’i hequr këto hije dyshimi nevojitet rezultati i hetimeve të thelluara të SPAK…gjithmonë nëse do t’i shkohet dosjeve të bujshme që ka në dorë deri në fund.

©Copyright Vox News

Ky artikull është ekskluziv i Vox News, gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, "Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to". Shkrimi mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar Vox News dhe në fund të vendoset linku i burimit, në të kundërt çdo shkelës do të mbajë përgjegjësi sipas Nenit 178 të Ligjit Nr/ 35/2016.

Video